doğum

pipisik
bilecik’ten:

anne adayı hamileliğinden itibaren doğacak bebeğe “çeyiz düzme”ye başlar.aynı anda gelinin annesi ve damadın annesi de, bütçelerine göre, doğacak torunlarına giyim eşyası örerler.yorgan diktirirler.dünürler karşılıklı anlaşarak birisi beşik veya karyola, diğeri çocuk arabası alır.kız annesi bebekle birlikte kızına ve damadına da kıyafet alır.

doğuma bir hafta kala gelin yatak odasını süsler, bebeğin karyolası hazırlanır ve süslenir. heyecanla doğum beklenmeye başlanır.
yöremizde doğum evde veya hastanede olur. hastaneden eve getirelen anne ve bebeğin önceden süslenip hazırlanan lohusa yatağına yatırırlar. doğumu duyan akraba, komşu ve yakınları ; süt, sütlaç, börek gibi yiyecek maddeleri ve bebek için armağanlar alarak geçmiş olsuna gelirler. gelenlere lohusa şerbeti ile pasta sunulur. doğumdan sonraki ilk cuma günü bebeğin ismi konur. sabah ile öğlen arasında ailenin yakınlarından biri ezan okuyarak çocuğun kulağına üç kez adını fısıldar ve bu suretle çocuğun adı konmuş olur.

bebek bir haftalık veya 10 günlük olunca “bebe mevliti” okutulur. mevlit’ten bir gün önce gelin ve damat anneleri yaptıkları bebek çeyizlerini getirerek masa üstüne sergilerler. mevlit’te konuklara gül suyu dökülür. mevlit’in bitiminden önce bebek bir battaniye içine konur; babaanne ve anneanne bebeği sallar. daha sonra diğer konuklar da bebeği sallarlar. salam işi bittikten sonra konuklara pasta ve çay ikram edilir.

bebek yarı kırkına gelince “kırk uçurmaya” çıkarılır. gelin, annesi başka yakınları ile birlikte ilkönce babaanneden başlayarak el öpme ziyaretine götürülür. gidilen evde bebeğin yanına yumurta ve şeker konması adettir. babaanneden sonra anneanne ve diğer yakınlar ziyaret edilir.
bebeğin ilk dişini gören kişi bebeğe iç çamaşırı veya oyuncak gibi armağanlar alır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol