doga derneği

igor
vizyon
insanın bütün varlıklara ve ekolojik bütüne saygı duyduğu; var oluşunun doğa üzerindeki etkisini bilerek yaşadığı ve sonucunda, doğanın korunmasını gerektirmeyecek bir yaşam tarzını benimsediği bir dünyaya ulaşmak.

misyon
doğa ve insanı bir bütün halinde ele alarak başta "önemli doğa alanları" olmak üzere tüm türkiye sathında doğanın yaşamasını sağlamak.

başarilar
derneğin yerel çalışmaları aracılığı ile 234 canlı türünün koruma durumunun iyiye gitmesi sağlandı.
izmir ve urfa illeri başta olmak üzere 16 farklı ilde derneğin yerel teşkilatı kurulmaya başlandı.
türkiye’nin doğal zenginliğini iki cilt ve 1112 sayfada belgeleyen "önemli doğa alanları" kitabı dünyada ilk defa doğa derneği’nin koordinasyonunda türkiye için hazırlandı.
türkiye’nin doğa koruma önceliklerine finansal destek oluşturabilmek amacıyla çevre ve orman bakanlığı ve birleşmiş milletler kalkınma programı’nın (undp) desteğiyle "
türkiye’nin doğa fonu" kuruldu.
atlas dergisi ve cnn türk’ün desteğiyle "hedef: sıfır yok oluş kampanyası" başlatıldı ve kampanyada toplanan destekle urfa bozkırları projesi uygulamaya kondu.
doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucunda, kelaynakların sayısı 20 yıl sonra yeniden 100 bireyi geçti ve türkiye’nin son ceylanları yok olmaktan kurtarıldı.
türkiye’nin en önemli üç sulak alanının korunması için, kızılırmak deltası, gediz deltası ve burdur gölü, sulak alanlar şube müdürlüğü ile işbirliği içinde koruma amaçlı yönetim planları hazırlandı. gediz deltası’nın yaklaşık 8 bin hektarlık bir bölümünü yok edecek olan izmir nazım imar planı, egedoğa ile birlikte açılan davanın kazanılmasıyla iptal oldu.
doğa derneği su kaynaklarının ve sulak alanların korunması için yürüttüğü çalışmalar sonucundan 2006 yılında ulusal sulak alan komisyonu’nun resmi üyesi seçildi.
doğa derneği’ne destek sağlamak amacıyla doğa turizm şirketi kuruldu ve doğa derneği’nin çalışma alanlarına ilk turlar başladı.
çevre ve orman bakanlığı gef ii projesi - biyolojik çeşitlilik izleme birimi adına türkiye’nin en geniş biyolojik çeşitlilik veri bankası (nuh’un gemisi) hazırlandı.
türkiye’nin ab uyum sürecine katkı koymak amacıyla tema, buğday ve çekül ile birlikte abce (türkiye’nin çevre ve tarım ittifakı) kuruldu.
doğa derneği, dünyaya örnek projeleri nedeniyle dünya sıfır yok oluş komisyonu’nun dokuz kişilik yönetim kuruluna seçildi.
dernek, 2004 yılında dünya kuşları koruma kurumu’nun (birdlife international) türkiye ortağı oldu. doğa derneği aynı zamanda birleşmiş milletler’in "global compact" girişimine üye oldu.
kuş gözlemciliğinin 25’ten çok ilimize yayılarak 1000’i aşkın kişinin kuş gözlemcisi olmasına katkı kondu.
kuş gribinin yayılmasını engellemek amacıyla ilgili bakanlıklara ve medyaya su kuşlarının dağılımı hakkında bilimsel veri sağlandı.
dünyanın ilk internet tabanlı ulusal kuş gözlem veritabanlarından biri (kuşbank) doğa derneği tarafından türkiye’de kuruldu.
"doğa çantam" ve "doğa okulu" eğitim programları ile 1500’ü aşkın çocuk ve genç doğa konusunda bilinçlendirildi.
yapilanmamiz
doğa derneği, kuruluşundan bu yana türkiye doğasının sorunlarına yönelik yapıcı ve yerinde çözümler getirmeyi kendine ilke edinmiştir. 2002 yılında kurulan dernek, kısa zaman içerisinde birçok başarıya imza atmıştır ve sayısı 30’u bulan profesyonel çalışanı, 40 binin üzerinde aktif destekçisi ile geniş kitlelere ulaşmaktadır. dernek merkezi ankara’dadır. iletişim ve kampanya çalışmaları ise derneğin istanbul ofisinden koordine edilmektedir.

merkezi ingiltere’de bulunan dünya kuşları koruma kurumu’nun (birdlife international) türkiye ortağı olan doğa derneği, türkiye’nin 16 ayrı ilinde yürüttüğü çalışmalar ile doğal kaynakların korunmasında türkiye’nin en aktif kurumlarından birisidir. doğa derneği, destekçi ağını önümüzdeki yıllarda daha da büyüterek ülkemizdeki sivil toplum hareketini daha da güçlendirmeyi hedeflemektedir.

kaynak:http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=hakkimizda
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol