soğuk savaş sonrası derin devlet örgütlenmeleri toplumsal ve uluslararası sorgulamalar nedeniyle önemli sınırlamalarla karşılaşmış, bu süreçte saldırganlıklarını da artırmışlardır.
emin gürses
derin devlet emperyalizmin güdümünde olmayan tam bağımsız ulus devlettir. bu bağlamda teşkilatı mahsusa derin devlet’in bir organıdır.
erol bilbilik
sultan ii. abdülhamid’in jurnal teşkilatı, derin devlet nitelemesiyle anılmayı hak edebilir, ama "teşkilat-ı mahsusa" etmez.
ömer lütfi mete
eskiden derin devlet şimdi ise akil devlet adını verdiğim yapının hiçbir faaliyeti meşruiyet dışına taşmaz. çünkü bir davranışın meşruiyetinin sınırlarını çizen odur.
mahir kaynak
soğuk savaş döneminde ülkelerin hem istihbarat örgütlerini hem derin devletlerini yöneten, yönlendiren nato’nun kendisi idi. tıpkı silahlı kuvvetleri yönetimi yönlendirdiği gibi.
erol mütercimler
devletin kendi derinliğinde boğulmaması için, bıraktığı yasal boşluğun işlevsel değil, yasal aktörlerce doldurulması önemlidir.
deniz ülke arıboğan
menderes ve arkadaşları döneminde türkiye natoya girdi, gladyo da türkiyeye...
nuh gönültaş
mumcu suikastından sonra türkiyede nasıl bir toplumsal travma yaşandığını, on binlerce insanın "kahrolsun şeriat" sloganlarıyla sokaklara çıkarıldığını, bu ve benzeri krizler üzerinden ne tür siyasi senaryoların uygulandığını az çok hepimiz biliyoruz.
ibrahim karagül
(bkz: farklı görüşler)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?