türkiye de ilk seslendirilişi: 8 şubat 1958, robert lawrence yönetiminde
cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası tarafından yapılmıştır.
revenna beyi politik nedenlerle kızı francescayı 1275 yılında rimini beyine verir. oysa francesca, rimini beyinin kardeşi paoloyu sevmektedir. kıskanç koca 1284 yılında francesca ile paolayı öldürür. bu olay pek çok yazara, bu arada danteye de konu olmuştur. "ilahi komedya"nın inferno v bölümünde dante cehennemin ikinci katında francescaya rastlar.
çaykovski, 1876 yılında lyondan beyruta geçmiş ve orada wagnerin "nibelungenlerin yüzüğü" adlı dört müzikli dramını izleme fırsatı bulmuştur. bu yolculuğu şırasında dantenin tanrısal komedyasını okudu. özellikle francescanın öyküsü ilgisini çekti ve çaykovski önce bu konuyu opera olarak işlemeyi tasarladı. daha sonra senfonik bir yapıtta karar kılan besteci, eseri çok kısa bir zamanda, 1876 kasımında tamamladı.
"frencesca da rimini" ilk defa 9 mart 1877 tarihinde moskovada seslendirilmiştir. bu konserde orkestrayı nikolay rubinstein yönetiyordu. "francesca da rimini" ile çaykovski olgunluk dönemine ayak atar. eserin dramatik yapısında, çalgılanmasında ve kromatik armonisinde wagner etkileri açıkça belli olmaktadır.
uvertür üç bölmeli şarkı biçiminde yazılmıştır. giriş bölmesinde şairin cehennemin ikinci katına gelişi ve bu esrarengiz yerdeki duyguları anlatılmıştır. 67. ölçüde başlayan ana bölüm, hayatta iken kendilerini bedensel zevklere kaptırmış olan ruhların çektiği acıyı, işkenceyi canlandırır.
bir klarinet solosu ile başlayan orta bölümde ise karşımıza yakaran şarkılarıyla francesca çıkmaktadır. orta bölüm de üçe ayrılır; francescanın yakarışlarından sonra francesca ile paolonun dünyasal mutluluklarını tadar gibi oluruz. francescanın yakarışı tekrar duyulur ve büyük bir yükselişten sonra dantenin üzüntüsü ile yere yıkılışına tanık oluruz. ondan sonra ruhların işkence sahnesi yinelenir ve eser timpaniyle davulun gök gürültüleri arasında orkestranın çığlıkları ve sert vuruşları arasında sona erer.
olup bitenleri daha iyi izlemek isteyen dinleyicilerimiz için aşağıda basit bir form şeması çıkarıyoruz.
giriş : dante cehennemin ikinci katında,
a : ruhların işkence sahnesi,
a : francescanın yakarışı,
b b : francesca ile paolonun aşkı,
c : francescanın yakarışı,
a : ruhların işkence sahnesi.
http://www.klasiknotlari.com
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?