che nin kadın gerillası tania

shevek
kitabın adı ’che’nin kadın gerillası: tania’ olup yazarı kübalı mariano rodriguez’dir.

che’nin sevgilisi olarak gösterilen tania’nın sırlarını açığa çıkarmış olan yazar, tania’nın hayatını anlatıyor.

1937’de buenos aires’te doğan haydee tamara bunke bider’in bir stasi ajanı olduğunu, che’nin sevgilisi olmadığını ve genç alman’ın stasi tarafından 1961’de küba gizli servislerinin güçlendirilmesi amacıyla, o dönemde doğu almanya ile sıkı ilişkileri bulunan küba’nın başkenti havana’ya gönderildiğini anlatıyor.

stasi’nin arşivlerine girmeyi başardığını belirten yazar, tania’nın stasi için çalışmakla birlikte küba’da bulunduğu süre içinde bunu yapmadığını, o dönemde yeni devrim yapan küba’nın kadrolara ihtiyacı olduğu için, tania’nın küba’ya bir stasi casusu olarak değil, küba gizli servisleri için çalışması için gönderildiğini söylüyor. mariano rodriguez, tania’nın aynı zamanda sovyet istihbarat örgütü kgb adına çalışan bir ikili ajan olduğu yolundaki söylentilerin bir "efsane" olduğunu belirtiyor.

nazi almanyasından arjantin’e kaçan komünist bir ailenin kızı olan tania, ailesiyle birlikte 1952’de almanya’ya döndü ve 18 yaşındayken doğu almanya’nın tek partisi olan almanya birleşik sosyalist parti’ye kaydoldu.

1961’de küba’ya yerleşen tania, 1964’te che’nin son savaşının kampanyasını hazırlamak için bolivya’ya gitti. bolivyalı komünistlerin saflarında savaşan tek kadın olan tania, che’nin gelişinden önce, "bolivya direniş yapısı lideri" oldu.

kübalı yazar, bu görevi "sadece çok zeki" birinin üstlenebileceği bir görev olarak tanımlıyor. tania, 29 yaşındayken, 31 ağustos 1967’de, che’nin öldürülmesinden 1 ay kadar önce pusuya düşürülerek öldü. tania’nın ancak 1998’de bulunan cesedi, küba’nın santa clara kentindeki che zafer mozolesi’ne nakledildi.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol