cezayir soykırımı fransız yönetimi altında 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş , çok sayıda kişi de işkence ve kötü muameleden geçmiştir. cezayirliler bu olayları ’cezayir soykırımı’ olarak adlandırırlar.
fransa, soykırım bir yana, olaylardaki sorumluluğunu dahi kabul etmiş değildir. paris hükümeti’ne göre tüm bu olaylara tarihçilere bırakılmalıdır.
cezayir devlet başkanı abdulaziz bouteflika ise fransa’nın cezayir’de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını iddia etmiştir.
cezayirli üst düzey bir idareci olan ve mayıs 1945 vakfı’nın başkanı muhammed el korso "fransızlar ve uluslararası kamuoyu bilmelidir ki fransa mayıs 1945’de gerçek bir soykırım işlemiştir" demiştir.
yine cezayir devlet başkanı abdülaziz bouteflika da "cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır" demiştir.
fransanın cevabı:
fransa, cezayire şu teklifi yaptı: ortak çalışma grubu oluşturalım; bu konuda onlar karar versin...
cezayir devlet başkanı abdülaziz buteflika, 8 mayıs 1945’teki setif katliamının 60. yıldönümünde fransa’ya, “sorumluluğunuzu kabul edin” çağrısında bulundu; ilginç bir cevap aldı: “arşiv çalışması yapalım.”
(10 mayıs 2005 salı)
fransa parlamentosu, türkiye’nin bütün tepkilerine rağmen 2001’de ermenilerle ilgili bir karar almış, 1915’te yaşananların soykırım olduğunu savunmuştu. ancak katliam yapmakla suçlanan ülke aynı tavrı cezayir için göstermedi. fransa dışişleri bakanı michel barnier, ‘ortak bir gelecek inşa edilebilmesi ve acı dolu sayfaların aşılabilmesi için’ tarihin birlikte incelenmesi gerektiğini söyledi. cezayir gazetesi el-vatan’a konuşan barnier, “her iki taraftan tarihçilerin çalışmalarını teşvik etmek lazım. beraber ortak geçmiş üzere çalışmalılar.” dedi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?