çaldıran savaşı

serco
yavuz sultan selim, babasi sultan ikinci bayezid ve kardesleri ile taht mucadeleleri vererek tahta ciktiginda, osmanli devleti sikintili bir donem yasiyordu. bu bunalimli donemin en buyuk sebebi dogu’daki sii-safevi devletiydi. bu devletin ortadan kalkmasiyla huzur saglanacak ve turkistan yolu osmanlilara acilacakti.

yavuz sultan selim’in en buyuk amaci dogudaki butun turk islam devletlerini tek bir devlet catisi altinda birlestirmekti. yavuz sultan selim, 1514 yili baharinda ordusuyla birlikte iran seferine cikti. osmanli kuvvetleri, erzincan’dan tebriz’e dogru yuruyusune devam etti.

caldiran’da 23 agustos 1514’te yapilan savasta osmanli kuvvetleri buyuk bir zafer kazanirken, safeviler bozguna ugradilar. sah, kacarak hayatini zor kurtardi.

yavuz yoluna devam ederek tebriz’e girdi. sehirdeki bircok sanatci ve ilim adami istanbul’a gonderildi. bu zafer sonucunda sah ismail eski prestijini kaybetti. bu sayede dogu anadolu’da osmanlilar icin bir tehlike kalmamis oldu.

15 eylul 1514’te de tebriz’den karabag’a hareket eden yavuz’un amaci, kisi orada gecirip, baharda iran’i tumuyle almakti. ancak sartlar musait olmadigi icin amasya’ya gidildi. caldiran zaferi’nden sonra, erzincan, bayburt kesin olarak osmanli hakimiyetine gecti. kemah kalesi alindi. 12 haziran 1515’de kazanilan turnadag zaferi ile dulkadiroglu beyligine son verildi. diyarbakir, mardin ve bitlis osmanli hakimiyetine girdi. boylece anadolu’da turk birligi saglanmis oldu.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol