borsk feylya bir karnaval aynası gibiydi-onu nasıl algılayacağınız nerede durduğunuza bağlıydı. genel halka göre feylya devlet başkanı olarak dönemi yuuzhan vong istilası tarafından kısa kesilen çalışkan bir kariyer politikacısıydı. destekçilerine göre birşeylerden fedakarlık yapılarak uzlaşmaya varmanın daha büyük bir iyiliğe hizmet edeceği zamanlarda esneklikten çekinmeyen kurnaz bir diplomattı.
düşmanlarına göre ise feylya kirli işler çeviren, ahlaksız bir haindi.
borsk feylyanın karakteri için söylenebilecekler genel olarak bothan ırkı için söylenebilecek şeylerdi. galaktik toplumun bazı kesimleri casusluk yetenekleri ve ahlaki ölçütlerden görünüşte yoksun olmaları sebebiyle açıkça bothanlara güvenmiyordu. fakat bothanlar çok çeşitli motivasyonları olan karmaşık bir ırktılar.
bothan koloni gezegeni kothliste alya klanının bir üyesi olarak dünyaya gelen feylya erken yaşta pilotluk ya da spor için ne fazla yeteneği ne de ilgisi olduğunu farketti. politikanın güçle aynı anlama geldiğini hissettiği için bir diplomat olmak için çalıştı. bothan anavatan gezegeni bothawui yerine ikinci sınıf kothliste yaşıyor olması onun kendisini yaşıtlarının pek çoğuna göre daha fazla zorlamasını sağladı. bir yandan da çeşitli iş atılımları yaptı ve bunlardan elde ettiği serveti bothawuide çok geniş bir arazi satın almakta kullandı. böylece politikada yükselen bir isim olarak imajını güçlendirdi.
bothan yoluna göre daha büyük hedeflere ulaşmak için başkalarının zayıflıklarından faydalanılmalıydı. feylya bothan yolunu bir spleenadderin iğnesini kullanmasına benzer şekilde kullandı: doğru anın gelmesine kadar gizliliğini korudu ve fırsat gelince de acımasızca darbesini indirdi. rakipleri gerçek ya da uydurma skandallara ve kendi karizma eksikliklerine yenik düşerken feylya politik merdivenlerden tırmandı. pek çok bothan bu yükselen yıldızı izledi ve kısa bir süre içinde feylyanın elinin altında güvenebileceği bir topluluk oluştu. ve bu dönemde daha hırslı bir hedefe göz dikti-galaktik yönetim.
o günlerde imparator palpatine galaksiyi tartışmasız bir otoriteyle yönetiyordu, fakat feylya palpatinein bile sonsuza dek iktidarda kalamayacağından emindi. asi ittifakına yanaşma girişimlerine başladı ve ölüm yıldızının yavinde yok edilmesinden sonra kaderini asiler bağlayacak kadar kendisini güvende hissetti.
feylya ve beraberinde getirdiği bothanlar isyana casusluk ve istihabarat alanında büyük bir üstünlük sağladı ve özellikle de garm bel iblisin kendi özel savaşını sürdürmek için isyandan ayrıldığı bu günlerde borsk feylyayı en önemli asi liderlerinden biri yaptı. güç dengesine daima dikkat eden feylya bel iblisle temas halinde kaldı ve ona zaman zaman finansal destek sağladı.
endor savaşından hemen önce asi ajanları imparatorun ikinci ölüm yıldızıyla ilgili hayati önemde bilgiler açığa çıkardılar. casusların neredeyse tamamı bu operasyonlar sırasında öldü ve bothawui hükümeti onları şehitler olarak yüceltti. feylya ise bundan karlı çıkmak için elinden geleni yaptı. bilginin bir tuzak için yem olduğunun ortaya çıkmasına rağmen bothanların fedakarlığı, ittifakın bütün seviylelerinin saygısını kazandı. ölüm yıldızının endor üzerinde havaya uçmasından kısa bir süre sonra da feylya yeni cumhuriyetin ilan edilişini imzalayan orijinal sekiz kişilik gruptan biri oldu.
bu sekiz birey, geçici yönetim konseyini oluşturdular ve mon mothmanın bu konseyin lideri olmasına rağmen feylya belki de en çok etki sahibi üyelerden biri oldu. askeri konularda kendisine fazla dikkat çekmemeye çalışarak çeşitli önemli savaşlar ve coruscantın ele geçirilmesi için strateji geliştirmeye yardımcı oldu.
endordan beş yıl sonra, büyük amiral thrawnın seferi sırasında feylya iktidar için atılım yapma zamanının geldiğini hissetti. sonunda çok seyrek yanlış hesaplarından biri olduğu ortaya çıkan bir hamleyle amiral ackbari ihanetle suçladı ve katana filosu için yapılan savaşta da geri çekilme emri verdi. gerçekten bu sefer de elini kötü oynamıştı.
geçici yönetim konseyi ve cumhuriyet askeri personeli önünde gözden düşen feylya, bothan ırkıyla olan etkisini güçlendirmeye çalıştı ama başaramadı. bir dönem müttefikleri bile onunla aralarına mesafe koydular ve feylyanın tekrar önemli bir pozisyona ulaşması için yıllar geçmesi gerekti.
büyük amiral thrawnın ve klon imparatorun yenilgilerini takip eden yıllarda tüm cumhuriyet ve hükümet yapısı baştan aşağı onarılıp yenilendi ve bu sırada feylya da tekrar eski gücüne kavuşmayı başardı. kara filo krizi sırasında senato adalet konseyinin başkanı olarak hizmet verdi. bundan üç yıl sonraki thrawnın eli olayı, bothanların caamasın yıkımı olayına karışmış olduklarını açığa çıkardığı için feylyanın kariyeri için korkunç sonuçlar doğurabilirdi, fakat bu haberleri çok eskide kalmış tarihi olaylar olarak göstermeyi başardı ve suçluların bulunup cezalandırılmasında yardımcı oldu.
leia organa solonun geçici olarak liderliği bırakmasından sonra ponc gavrisomun devlet başkanı olması feylyayı köpürttü, ama o vaktini bekleyip fırsat kollamaya alışkındı. organa solo birkaç yıl sonra göreve geri döndü, fakat dönemi bitmek üzere olduğu için bu dönüşü kısa süreli oldu.
nihayet, yirmi yılı aşkın tecrübe biriktirip pek çok politik bağlantı kurduktan sonra borsk feylya cumhuriyet devlet başkanlığına seçildi. hayali gerçekleşmiş, tarihte bir bothanın ulaştığı en yüksek mevkiiye gelmişti. artık uygar galaksinin büyük kısmını o yönetiyordu.
döneminin ilk yılı bile dolmadan, dış halkanın ötesinden huzursuz edici raporlar gelmeye başladı. yuuzhan vong istilası başlamıştı. en büyük zaferinin tadını çıkaramadan bu ölçekte bir tehdidin ortaya çıkmasına inanamayan-inanmak istemeyen- feylya, düşmanın dış halkadan büyük lokmalar koparıp galaksiye sağlam bir giriş yapmasını önlemek için çok az şey yaptı.
fakat istilacılar merkez sistemlerine yönelmeye başlayınca kendine geldi ve onların ilerleyişini durdurmak için elinden geleni yapmaya çalıştı. bir yandan da savunma önceliğini bothawui gibi önemli gezegenlere verdi. jediları temsil eden luke skywalkerla aralarında büyük çekişmeler oldu. fakat sonunda, geç de olsa jediları desteklemeye başladı.
ve yuuzhan vonglar sonunda coruscantı, onun coruscantını istila edince diğer pek çok politikacının aksine kaçmayı reddetti ve onurlu bir şekilde öldü. ofisinde sakladığı proton bombasıyla yuuzhan vong istila kuvvetlerinin lideri tsavong lahı da beraberinde götürmeyi planlamıştı, ancak lah gelmedi. fakat feylya yirmibeş bin kadar vong savaşçısını yok etmeyi başardı.
eğer borsk feylyanın mezar taşına onu özetleyen birşey yazılsa, büyük ihtimalle doğru olduğunu düşündüğü şeyi yaptı olurdu. feylya en bencilce davranışlarını bile soylu olarak görüyordu, çünkü kendisi iktidardayken tüm yurttaşların nihayetinde karlı çıkacaklarına inanıyordu. feylya kariyerinde pek çok olumlu şeye imza atmıştı, ancak cumhuriyet liderlerinin çoğu onun arkasından yas tutmayacaktı.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?