mayıs 1967de tek taraflı olarak nijeryadan bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı batı afrika devleti ve nijeryanın eski doğu bölgesi. nüfusunun çoğunluğunu iboların oluşturduğu biafranın bağımsızlığı ocak 1970te sona ermiştir.
ekonomik ve siyasi istikrarsızlık, darbeler, ayaklanmalar ve etnik sürtüşmeler 1960ların ortalarında nijeryada toplumsal yaşamın belirleyici özellikleriydi. hausaların çoğunlukta bulunduğu kuzeyde, daha varlıklı ve eğitim görmüş ibo azınlığına karşı duyulan hoşnutsuzluk giderek şiddete dönüştü. eylül 1966da kuzey bölgesinde 10-30 bin ibo katledildi, yaklaşık 1 milyon ibo da soydaşlarının bulunduğu doğu bölgesine iltica etti. ardından ibo olmayanlar da doğu bölgesinden sürüldü.
bütün bölgelerin temsilcilerinin bir anlaşmaya varması yönündeki çabalar başarısız kaldı. doğu bölgesinin başkanı yarbay odumegwu ojukwu danışma meclisinin verdiği yetkiyle 30 mayıs 1967de bölgenin biafra adıyla egemen ve bağımsız bir devlet olduğunu ilan etti. federal hükümetin başkanı general yakubu gowon biafrayı tanımayı reddetti temmuzda patlak veren çarpışmalarda biafra kuvvetleri önceleri üstün geldi; ama hemen ardından sayısal üstünlüğü elde tutan federal kuvvetler biafra sınırlarını güneyden, batıdan ve kuzeyden zorlamaya başladı. biafra, savaş sırasında başlangıçtaki topraklarının yüzde 90ını yitirdi. 1968de deniz limanlarını kaptırmış, tümüyle bir kara ülkesi durumuna gelmişti. ancak havayoluyla ikmal yapılabiliyordu. ardından açlık ve hastalık baş gösterdi. ölü sayısına ilişkin tahminler 500 binle birkaç milyon arasında değişiyordu.
afrika birliği örgütü (oau), papalık ve başka ülkeler, savaşan taraflar arasında uzlaşma sağlamaya çalıştı. çoğu ülke, gowon rejimini tüm nijeryanın hükümeti olarak tanımayı sürdürdü. ingiltere ve sovyetler birliği de nijeryayı silahla destekledi. bu arada açlıktan ölen biafralı çocukların uluslararası düzeyde doğurduğu dayanışma sonucunda başta portekiz olmak üzere birçok ülke são tomé ve príncipe üzerinden biafraya havayoluyla gıda maddesi ve ilaç gönderdi. fildişi kıyısı, gabon, tanzanya, haiti ve zambiya biafrayı bağımsız bir üke olarak tanıdı, fransa, rodezya ve güney afrika cumhuriyeti de biafraya gizli yollardan askeri yardım gönderdi.
biafra kuvvetleri aralık 1969 sonu ile ocak 1970 başındaki bir dizi çarpışma sonucunda yenik düştü. ojukwu, fildişi sahiline kaçtı, sağ kalan biafra subayları 15 ocak 1970te federal hükümete teslim oldu. tümüyle bozguna uğrayan biafra, bağımsız varlığını yitirdi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?