bölgenin geçim kaynakları genelde tarıma dayalıdır. zeytin cenneti olan körfez bölgesinin yapısı itibarıyla zeytincilik oldukça etkindir. dünyada zeytinin edremit körfezi çıkışlı olduğu kabul edilmektedir. yörede 10 milyon zeytin ağacı vardır. türkiyedeki zeytin üretiminin % 45 i buradan sağlanır. bunun yanısıra tahıl ürünleri, şeker pancarı, domates, kavun ve benzeri ürünler ekonomideki yerlerini almışlardır. balıkesir tarımında kavun geleneksel bir ürün olup meşhur bir ürünüdür. ilde balıkesir ovası, gönen ovası, susurluk ovası ve edremit ovası başlıca üretim yerleridir. bölgede pamuk üretimi de yapılmaktadır. gönen ovasında başlıca ürü çeltiktir. balıkesirde her türlü sebze üretilmekte, börülce, kuzukulağı, semizotu gibi değişik sebzelerin çok talep edildiği görülmektedir. tarımsal faaliyetleri gelişmiş ender illerdendir. bursa, izmir, istanbulu besleyen illerin başında gelmektedir. balıkesir tarım faaliyetlerinde iller arasında 4. sırada yer almaktadır.
hayvancılık:
balıkesir ili düzlük olduğu kadar dağlık coğrafyaya da sahiptir. 14 bin km2lik alanda meralar ve yaylalar ile yüksek kesimlerde küçük ve büyük baş hayvancılık yapılmaktadır. devlet istatistik enstitüsü verilerine göre, balıkesir küçükbaş hayvancılığında 3., büyükbaş hayvancılığında 5., kümes hayvancılığında 1. sırada yer almaktadır. ilde devekuşu ve domuz çiftlikleri de bulunmaktadır. ilde balıkesir merkez, havran, susurluk, manyas ve savaştepede peynir ve yoğurt mandıraları yaygındır.
sanayi:
ilin zeytinyağı ve çiçekyağı üretimi yanısıra kurulan dev salça fabrikaları, un ve yem sanayileri de ihracata yönelik olarak ekonomiye doğrudan katkıda bulunmaktadır. balıkesir denilince akla hemen yağcıbedir halıları gelir. dünya çapında bir pazarı olan bu halılar ekonomiye önemli derecede katkıda bulunur. ayrıca yörenin, pek çok türlülüğü ile birlikte kolonyası da meşhurdur. balıkesire gelip bir kolonya imalathanesine girildiğinde binbir çeşit bitkilerden imal edilen kokuları bulmak mümkündür. ilin sanayi yapısı gelişmeye başlamıştır. ağır sanayi bölgesi, küçük sanayi sitesi ve organize sanayi sitesi bu gelişmeye örnektir. ağır sanayi bölgesinde faal olan haddehaneler endüstriyel açıdan önemli role sahiptirler. balıkesir merkezde sentetik dokuma, elektirik teçhizatları üretimi, tarıma dayalı sanayi üretimi egemendir. bandırma ilçesi ise istanbula yakınlığıyla, limanıyla ve ildeki en modern fabrikalarıyla bir sanayi merkezi haline gelmiştir. bugün ülkemizde üretilen kimyasal gübrenin % 15’i, etlik civcivin % 25’i, yumurtalık civcivin %20’si bandırma’da üretilmektedir. ayrıca yine bandırmada kimyasal ürünler ile bor üretimi ön plana çıkmıştır. körfezde ise zeytinyağı ve balıkçılık ön plana çıkmaktadır. turizm faaliyetleri nedeniyle inşaat sektörü de hareketlidir. balıkesir gümrüklerinde, aralarında kimyasal maddeler, elektrikli araçlar, sentetik çuval, gıda, madencilik, mermer gibi ürünlerin de bulunduğu ihracatta 50, ithalatta 32 ayrı ürün çeşidi yer alıyor. bandırma limanı, tüm balıkesir’in ihracat ve ithalatının yüzde 90ını gerçekleştiriyor.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?