utopik sosyalizm

ya basta viva zapatista
hümanizm anlayışı ile ortaya çıkmış, fakat sosyalizmi yer yüzüne getirebilecek pratik ve bilimsellikten uzak olan sosyalizm anlayışı olarak tariflenebilir.

manfred buhr ve alfred kosing’in bilimsel felsefe sözlüğüne göre ise ütopik sosyalizm (ve komünizm) aşağıdaki gibidir.

sosyalizm ve komünizme heves etmiş ve bu uğurda çaba harcamış olan, fakat gelişim yasalarına bilimsel bir yaklaşım sağlayacak temellerden yoksun bulunan teori ve hareketlerin tanımı.bu teori ve hareketler, genellikle, kapitalist üretim tarzına özgü bazı unsurların filizlenmesiyle ortaya çıkmış olup, biçimlenen kapitalizmsınıfsal karşıtlıklarını ve çelişkilerini yansıtıyor ve özellikle de, pleb tabakalarının ve henüz olgunlaşmamış bulunan proleteryanın özlemlerini dile getiriyordu.
tarih açısından bakıldığında, ütopik sosyalistler ilerici bir rol oynamıştır:bilimsel sosyalizm ve komünizm için yalnızca dolaysız bir öncü olmakla kalmayıp, aynı zamanda önemli bir teorik kaynak olmuştur.
bunlar yeni toplumu devrimci bir rolle kuracak olan atrihsel gücün işçi sınıfı olduğunu görememişler; tersine ,tüm insanların ve özellikle de egemen ve mülk sahibi sınıfların ikna ve örnekleme yoluyla sosyalist davaya kazanılabileceğini sanmışlardır.
ütopik sosyalizm, kapitalist toplumu eleştirmiş, onu mahkum etmiş, lanetlemiş ve onun kökünün kazınmasını ve yerine daha iyi bir toplum kurulmasını düşlerken , zenginleri, sömürünün ahlaksızlığına ikna etmeye çabalamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol