toplumda "psikopat" diye tanımlanan kişilerin dahil olduğu bir kişilik bozukluğudur. birçok davranışları ile uzun süre toplumsal yasalara ters düşen, suç sayılan davranışlar gösteren kişiler bu tanı sınıfına girerler.
çocukluk çağında davranım bozukluğu (conduct disorder) tanısı alan bu kişilere 18 yaşından sonra antisosyal kişilik bozukluğu tanısı konur.
bu kişiler toplum kurallarına uyma güçlükleri ve öfkelerini kontrol edememeleri nedeni ile sık sık karakollara düşerler ve tutuklanırlar. rahatsızlıkları ile ilgili içgörüleri olmadığı için aldıkları cezaları kendilerine haksızlık olarak algılarlar.
bu kişilik bozukluğu için tanı kriterleri:
1) tutuklanması için zemin hazırlayan eylemlerde tekrar tekrar bulunmakla belirli, yasalara uygun toplumsal davranış biçimine ayak uyduramama
2) sürekli yalan söyleme, takma isimler kullanma ya da kişisel çıkarı, zevki için başkalarını atlatma ile belirli dürüst olmayan tutum.
3) dürtüsellik (impulsivite) ya da gelecek için tasarılar yapmama
4) yineleyen kavga dövüşler ya da saldırılarla belirli olmak üzere sinirlilik ve saldırganlık
5) kendisinin ya da başkalarının güvenliği konusunda umursamazlık
6) bir işi sürekli götürememe ya da mali yükümlülüklerini tekrar tekrar yerine getirmeme ile belirli olmak üzere sürekli bir sorumsuzluk
7) başkasına zarar vermiş, kötü davranmış ya da başkasından bir şey çalmış olmasına karşı ilgisiz olma ya da yaptıklarına kendince mantıklı açıklamalar getirme ile belirli olmak üzere vicdan azabı çekmeme.
antisosyal kişilik bozukluğu
bakkaldan birşey alırken bile çekinme,herkesin seni izlediği hareketlerini kolladığı düşüncesi,içinden geçenlere kılıf uyduramama,tepkilerinde kararsızlık.
(bkz: sosyopat)
(bkz: gaffur)
bu tarz insanlar zorunlu olmamakla beraber genellikle seri katil olan insanlardir; cunku bu insanlarin vicdan ile uzaktan yakindan alakalari yoktur. herhangi bir meyveyi dograrcasina insani dogradiklari zaman farkli bir duygu halinde olmazlar. onlar icin bu da digeri gibi gayet normaldir. bu hastaliktan muzdarip insanlarin gozlerine baktiginiz zaman keskin bir soguklukla karsilasirsiniz. teninize dokundugunda ise muthis bir urperti hissedersiniz. antisosyal kisilik bozuklugu tedavisi mumkun olmayan bir hastaliktir. ilac kullanimi yardimiyla sadece semptomlar hafifletilebilir. yani antisosyal kisilik bozukluguna sahip hastalar isledikleri suclar kapsamında hapse atilip ciktiklarinda islah olma gibi bir durumlari soz konusu degildir. hayatlarina kaldiklari yerden devam ederler.
(bkz: borderline kişilik bozukluğu)
toplumla kendisini cok farkli gorme durtusu,
toplumsal ilgi denen davranis modelinden yoksunluk
bencillik
agresivite
vs.
toplumsal ilgi denen davranis modelinden yoksunluk
bencillik
agresivite
vs.
bu gruba giren insanlar genelde sosyal kuralları umursamazlar ve kafalarında ki karışıklığı davranışları ile yansıtırlar. bu kişiler değişken, sorumsuz ve duyarsız insanlardır. tipik olarak antisosyal kişiler kanunları çiğner, saldırgan tavırlar sergiler, sorumsuz ve düşmanca hareket ederler. başka insanların duygularına yada düşüncelerine saygı göstermezler ve davranışlarının diğer insanlara olan etkilerini umursamazlar. madde bağımlılığı riski yüksektir çünkü sıkıntılarını, gerginliklerini ve bunalımlarını aşmada yardımcı olur.
- anne ben antisosyal kişisel bozukluğu oldum.
- tüü..hain evlaaat..seni doğuracağıma taş doğuraydım.beceriksiiizz..!
- ben de senin..
- tüü..hain evlaaat..seni doğuracağıma taş doğuraydım.beceriksiiizz..!
- ben de senin..
rahatlıkla baska insanları etkiler, manipule eder ve hatta sömürürler. vicdan duyguları yoktur. yaptıklarının sonuçları kesinlikle umurlarinda degildir. amigdala ve limbik sistemlerindeki bozukluktan dolayı korku gibi duygulara sahip degildirler. genellikle tanı 18 yaşından sonra koyulur.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?