sql

firambogaz
dr. e.f. codd ‘un “communications of the acm(association of computer machinery)” adlı dergide 1970 haziranında yayınladığı “a reletional model of data for large shared data banks”(büyük ve paylaşımlı veri bankaları için ilişkisel model) adlı makale bugün ilişkisel veri tabanı yönetim sistemleri(rdbms) için kabul edilen model olmuştur. ibm şirketi dr.codd ‘un bu modelini kullanarak “structured english query language ("sequel")” denilen bir dil geliştirmiştir. 1979 yılında o zamanki adı “relational software” olan oracle şirketi ticari olarak ilk defa sql (yapısal sorgulama dili) kullanmaya başlamıştır. bugün sql, ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinin standart dili olarak kabul edilmektedir.

sql bir veri tabanıyla iletişim kurmak için kullanılır. prosedürel olmayan, en önemli iliskisel veri tabanı dilidir.ansi standardına göre ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin standart dilidir. veri tabanı uygulamalarında,veri tanımlamada,veri tabanı bütünlüğünün kontrolü, veri tabanlarına erişimin kontrolü ve veri tabanlarının sorgulanarak çeşitli kriterlere göre bilgi dökümü ve rapor elde edilmesi, bilgilerin güncellenmesi amaçlı bir alt dildir. her ne kadar çoğu veri tabanı yönetim sistemi sql’i kullansa da çoğunun kendilerine özgü ek özellikleri vardır.

standart sql cümleleri, select, insert, update, delete, create ve drop’tur.
trouble
sql (structured query language) bir programlama dili olmamasına rağmen genellikle programlama diliymiş gibi işlem görür. sql herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir.(sub language) sql ile "yalnızca" veri tabanı üzerinde işlem yapabiliriz. sql cümlecikleri kullanarak veri tabanına kayıt ekleyebilir, olan kayıtları değiştirebilir silebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturabiliriz. sql cümlecikleri genellikle aynı olmakla birlikte farklı veri tabanı ortamlarında değişebilmektedir. ayrıca veri tabanlarının kendilerine özgü sql komutlarıda vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol