insanlara ders vermek maksadiyla anlatilan hayvan hikayeleri...
fabl
hayvanlara kisilik özellikleri verilerek yapilan anlati.
(bkz: kotu kedi serafettin)
bir oykunun fabl olabilmesi icin hayvanlari konu almasi yetmez, ayni zamanda hayvanlarin dusunun konusabilmeleri de gerekir.
(bkz: karga karga gak dedi)
hayvanların bu hikayelerde genel olarak doğru davranışlarda bulunduğunu varsayarsak okuyan insanlara bak hayvan bile böyle yapıyor, bir de kendine bak mesajı verilmeye çalışılmaktadır.
fabl icinde bir ders ya da ogut bulunan bir oykudur. yazar genellikle bu dersi oykunun sonunda, ’gulme kom$una, gelir ba$ina’ gibi bir cumleyle ozetler. kahramanlari genellikle hayvanlardir. ama bu hayvanlar insanlar gibi du$unur, konu$ur ve tipki insanlar gibi davranir. dunyanin en unlu fabl yazarlari ezop ve jean de la fontaine’dir. ezop’un fabllari milattan once 300’de derlenerek yaziya gecirilmi$tir. la fontaine 17. yuzyilda ya$ami$ bir fransiz yazardir. ilk fabl kitabini 1668’de yayimlami$, toplam 12 fabl kitabi yazmi$tir. la fontaine’in fabllari $iir bicimindedir. la fontaine, ezop ve ba$ka yazarlardan esinlenmi$, ama bu oykuleri kendine ozgu bir bicimde anlatmi$tir. fabl sevilen bir oyku turudur. eski caglardan gunumuze degin bircok yazar bu tur oykuler yazmi$tir. abd’li james thurber ve ingiliz george orwell cagda$ fabl yazarlaridir.
hayvan kişidir
(bkz: hans christian andersen)
(bkz: oykunce)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?