beyin geliştirme

elchi
daha etkili düşünmek ve öğrenmek için yapılan aktivitedir.
kişisel gelişim serilerinin en fazla işlenen konularından biridir. hakkında çeşitli kitaplar yazılmış olmakla birlikte, bu doğrultuda yapılması gerekenler gazete, dergi gibi yayın organlarının ekleriyle da halka duyurulmaktadır.
kirlisakal
bismillahirrahmanirrahim
neden beyin ?
madem böyle bir beyin sadece insanoğlunda var, o zaman insanın asli görevi bu beyinle ilgili bir şey. madem olan biten her şey bu beyinde anlamını buluyor o zaman o beyin en önemli organımız.
bu yüzden beynimizi geliştirmeliyiz.
beyni geliştirmenin bir çok farklı metodu, uygulaması vardır.

* bir kere şu kesin ki bir şeyi zorlamazsanız, bir şey üzerinde zorlanmazsanız gelişme söz konusu olamaz. "amelin iyisi zor olandır" (hadis). bu hakikatten yola çıkarak ilk denilebilinecek şey, insanın bahanelerle yalanlarla kaçıp üşengeçlik yapması değil, hayata dair her türlü sorunlarının üzerine gitmesi onları halledebilmek için çözümler araması sonuna kadar zorlanması lazım. daha iyi için kafa yorması lazım. ve bunu yaptıkça daha da açıldığını, artık problemlerinin üzerine daha kolay gidebildiğini görecektir. kendine güveni gelecektir. bu sadece beyin değil ahlaki ve her türlü gelişimi kapsar.

* teffekkür denilen derin düşünme hali, karanlık sessiz bir yerde mümkünse insanın kendi iç sesleriyle konuşması anlmaya çalışması yorumlaması birçok konuyu yüzeysel değil de özellikle bir konu üzerine düşünmesi, onu derinlemesine incelemesi bu davranışı huy edinmiş olması lazım. her türlü şeyi umarsaması her türlü şeyin üzerine düşünmesi lazım, ama dediğim gibi her şeyin üzerine derinlikli düşünebilmesi.

* okumak insana çok şey katar, ama asıl okumak alıp kitapı bir şey anlamadan bitirmek değil, sadece kitaptan da değil hayatta gördüğü her şeyi yorumlamaya anlamaya çalışmaktır. okumak anlamlandırmaktır aslında. böyle her an değerlendirilmeli ve çeşitli konularda güzel kaynaklar bulunup gerçekten anlamaya çalışarak onlarla fikirlere, ruha cila çekilmeli. böyle yapıldıkça kelime haznesi de gelişir insanın ve daha daha başka düşünebilmesi kolaylaşır. ki gerçek çoğu zaman daha daha başkadır.

* aşırı yemek hele hele günün üç öğünü oluyorsa insanlara üç vakit büyük ve gereksiz, ziyan bir ağırlık verir. ve bu ağırlık düşünebilme yetisini tamamen alır. "müslüman bir bağırsağını doldurur, kafir 7 bağırsağını" hadisi de bize her zaman yemekten karnımız burnumuza kadar dolmadan kalkmamız gerektiğini hatırlatır. ki böyle yemek, insana hem gerekli besinsel enerjiyi sağlar hem de sindirim için fazladan enerji harcamayacağından dolayı potansiyel düşünebilme yetisi artar. deneyimle sabittir.

* ayrıca ne tür besinler tükettiğiniz de düşünceyi doğrudan etkiler. mesela (bkz: omega 3) diğer bir adıyla (bkz: balık yağı), ceviz ve türlü besinler düşünebilmeyi arttırır. mümkün olduğunca çeşitli ve dengeli yemekte fayda var. kuranda dahi faydalı olduğu geçen bal, genel sağlığı arttıracağı için beyne de faydalı olacaktır.

* spor insanda kan dolaşımını kuvvetlendirir, ve kan dolaşımı iyi olan bir insan diğer insanlara göre çok avantajlıdır. çünkü bütün gerekli enerji her türlü organımıza kan yoluyla gider. koşu veya yüzme bunun için gayet ideal. özellikle yüzme vücudun bütün kaslarını dengeli çalıştırdığı için sağlığa çok faydalıdır.

* kanın bir de beyne yönlendirilmesi gerek değil mi... bilimsel veriler kanın en çok ve uygun şekilde beyne gittiği duruşun secde duruşu olduğunu söylüyorlar. secde de sabahlayan insanlar belki de beyinlerinin daha iyi besin almasını ve hayatında bir çok problemi daha kolay çözebilmelirini sağladığını farketmediler bile. ayrıca namazda ki hareketlerin bu kan dolaşımını mükemmel bir şekilde yönlendirdiği, ve ayrıyetten en rahat nefes alabilme duruşu da olduğunu vurgulamak elzem.

* american scientific dergisinde çok önceleri çıkan ve sonra başka bilim adamlarınca da deneyimlenen bir diğer şey ise : kelime tekrarı ile aynı frekansın beyinde sürekli üstüste bindirilmesiyle oluşan rezonans gücünün, insanın beyninde kullanılmayan hücreleri canlandırdığı, kullanıma geçirdiğidir. ve de daha da ilginci o hücreler daha çok zikredilen kelimenin manasını, o kelimenin frekansını icra edecek işlerde kullanılıyor. mesela siz allahın halim ismini zikrediyorsunuz. bir süre sonra karakteriniz halim isminin özelliğine göre değişmeye, gelişmeye başlıyor. daha sevecen, yumuşak bir insan olmaya başlıyorsunuz. hatta ahmed hulusi kişinin karakterine göre bilgili bir insan tarafından çıkarılacak zikir programıyla o kişinin hayata dair sürekli acı çektiği büyük problemlerinin hallolabileceğini vurgulamıştı. bu konuda ayrıntılı bilgi ve tamamen ücretsiz geniş döküman için :http://www.ahmedhulusi.org/
sitesinden dua ve zikir kitabını okuyabilirsiniz.

* bir de yılmadan mücadele etmek için: aşk gerek, aşk!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol