doğu roma imparatorluğu

angelus
roma imparatorluğu’nun 395’te doğu ve batı olarak ikiye ayrılmasıyla ortaya çıktı. başkenti roma olan batı roma imparatorluğu 5. yüzyılda germen kabilelerince yıkıldı. merkezi konstantinopolis (bugünkü istanbul) olan ve doğu roma imparatorluğu da denen bizans imparatorluğu ise, bin yılı aşkın süre varlığını sürdürdü. bizans’ın ortaya çıkışı, roma imparatoru i. constantinus’un başkenti, roma’dan bugünkü istanbul’a taşımasıyla da yakından ilişkilidir.

roma imparatoru i. constantinus (büyük konstantin), 330’da imparatorluğun başkentini eski yunan kenti byzantion’a (bizans) taşıdı ve yeni başkente, constantinus’un kenti anlamına gelen konstantinopolis (constantinopolis) adını verdi. constantinus, roma’dan senatörler ve yüksek memurlar getirterek konstantinopolis’te yeni bir yönetim oluşturdu ve kenti yeniden imar etti. roma çoktanrılı olmasına karşın, konstantinopolis’i bir hıristiyan kenti yaptı ve kendisi de bu dini benimsedi.

bizans’ın yöneticileri kendilerini roma imparatorluğu’nun gerçek mirasçıları olarak kabul ettiler ancak öte yandan roma ile ilişkilerini de sürdürdüler. roma imparatorluğu’nun batı kesimi küçük devletlere ayrılıp parçalanırken, bizans imparatorluğu bütünlüğünü korumayı başardı. batıdan bağımsız olarak doğu akdeniz’de egemen olan bizans imparatorluğu, yunan ve roma uygarlıklarının son merkezi oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol