türkiye diyabet vakfı

igor
türkiye diyabet vakfı (turdiab), ülkemizde diyabetlilere (şeker hastalarına) gönül vermiş bir grup sağlık personeli ile diyabet hastaları ve yakınları tarafından 1996 yılında "büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar" görüşü ile kurulmuştur.

vakfın amaçları;

toplumdaki diyabetli hastaların yaşam kalitesini arttırmak için hastalara yönelik eğitim, takip ve tedavi hizmetlerini yaygınlaştırmak.

diyabetlilerin takip ve tedavisinden sorumlu sağlık personeline eğitim hizmetleri sunmak,
maddi sıkıntı içindeki diyabetli hastalara olanakları ölçüsünde ücretsiz tedavi sağlamak,
diyabet konusundaki bilimsel araştırmaları desteklemek, toplumu diyabet konusunda bilinçlendirmek,
uluslararası diyabet organizasyonları ile bağlantı kurmak şeklinde özetlenebilir.
vakıf, kurulduğu günden bu yana paneller, halk konferansları, bilimsel kongreler ve diyabet kampları düzenlemekte ve her yıl dünya diyabet günü’nde yaptığı çeşitli etkinlikler ile ülkemizde mevcut 2,5 milyon diyabetlinin seslerini duyurmaya çalışmaktadır. kuruluş amaçları doğrultusunda diyabetik hastaların takip ve tedavi kalitesini yükseltecek modern techizatlarla donanımlı, istanbul’da bakırköy ve kadıköy ilçelerinde yerel yönetimlerin desteği ile turdiab bakırköy ve kadıköy diyabet merkezlerini faaliyete geçirmiştir.

turdiab, ilk iş olarak 1997 yılında istanbul üniversitesi tıp fakültesi, t.c. sağlık bakanlığı ve devlet istatistik enstitüsü ile birlikte bayer türk firmasının katkıları ile ülkemizin diyabet haritasının çıkarılması amacı ile 15 ilden toplam 540 merkezde 25.000 kişide uluslararası standartlarda şeker taramasını gerçekleştirmiştir. who ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen türkiye diyabet prevalansı çalışması avrupa’daki en büyük epidemiyoloji çalışmasıdır.

vakfımızın 1997 yılında uluslararası diyabet federasyonu’nun resmi üyeliğini kazanmış ve ülkemiz dışında da tanıtım faaliyetlerini yapmaya başlamıştır. istanbul’da dünya sağlık örgütü, uluslararası diyabet federasyonu, t.c. sağlık bakanlığı ve türk diyabet cemiyeti ile birlikte diyabetlilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefleyen "st vincent deklarasyon" toplantısını düzenlemiştir.

turdiab her yıl 14 kasım dünya diyabet günü’nü yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi uyandıracak şekilde çeşitli çarpıcı aktiviteler ile kutlanmaktadır. bu çerçevede 1996 yılında cumhurbaşkanı sn. süleyman demirel’in açılış konuşmasını yaptığı "diyabetle yaşam" sempozyumu, "diyabetliler ile elele boğaz köprüsü yürüyüşü", 1997 yılında diyabetli çocuk ve gençlere yönelik "tatilya şeker çocuk etkinlikleri", çeşitli panel ve sempozyumlar, 1998’de "6. avrasya diyabetlileri bisiklet turu"nu ve 1999 yılında "diyabet tramvayı" ve her yıl birçok merkezde ücretsiz kan şekeri ölçüm kampanyaları ile ücretsiz grip aşısı kampanyaları düzenlemiştir.

diyabetik gençlerin diyabet konusunda biilgilendirilmesi, tedavide gerekli davranış değişikliklerinin kazandırılması, kendi kendilerine yetebilmeleri ve sağlıklı bir yaşama hazırlanmalarını sağlayabilmek amacı ile ağustos 1996’da kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nde, 1997 yılında bir devre marmaris’te, ikinci devre iznik’te olmak üzere yaz kampları düzenlemiştir.

istanbul’da 1999 yılında yapılan 5. uluslararası st. vincent deklerasyonu, istanbul bildirgesi kararları doğrultusunda güneydoğu anadolu,’da adıyaman, diyarbakır, elazığ, gaziantep, kahramanmaraş, kilis, mardin, malatya, şırnak ve şanlıurfa’yı kapsayan illerde diyabet bakım ve tedavisinin geliştirilmesi amacı ile iki yıllık güneydoğu anadolu destek projesi (gapdiab/2000) başlatılmıştır.

kaynak:http://www.turkdiab.com/index.php?id=6&kind=page

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol