selda bağcan

0 /
independence
turkiye`nin taniyabilecegi en yumu$ak ama en etkili sese sahip olan muhte$em turkucu.gecmi$ten gunumuze cizgisinden asla ama asla taviz vermeksizin ilerlemeyi bilmi$ cok nadir insanlardan.
7doors
zilleri taktı
çıkı çıkı yaptı
aklına taktı
taktı ne yaptı
şeffaf bir maske taktı
delimi ne
bir oynadı, bir oynadı
oynamaya doymadı... diye de bir şarkısı vardı
kimlanbu
zamanın şebnem ferahı diyebilirim.."niye çattın kaşlarını" diye bi parçası vardır.oha resmen şebo demişimdir..onun dışında harika türküleri vardır.çanta taşıma gibi bi alışkanlığı da yoktur.
-vurulduk ey halkım unutma bizi
-kızıldere
-kardaşım hasso
-anam ırgat babam ırgat
-vuruldum düştüm yere
-uğurlar olsun
-vicdan mahkemesi
-adaletin bu mu dünya?
ve daha bir çok...deniz`in sevgilisi olduğu gibi bi rivayet de vardır..
fikriminincegulu
protest müziğin usta isimlerinden olan selda bağcan, 1971 yılında ankara üniversitesi fen fakültesinde fizik mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyken amatörce başlattığı müzik çalışmalarında ilk iki 45’lik plak satışının bir milyon tavanını zorlamasıyla ister istemez profesyonel oldu.

o tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler veren sanatçı, 1972 yılında türkiye’yi dış işleri bakanlığının görevlendirmesiyle bulgaristan’daki altin orfe (golden orfeus) festivalinde temsil etti.

1973 yılında ilk batı avrupa turnesini gerçekleştiren sanatçı, bu yıllarda 16 adet 45’lik plak yaptı.

1979 ve 1980 yıllarında türkiye’deki en önemli sol partinin (chp) yurt dışı demokratik kitle örgütü olan hdf (halkçı - devrimc, federasyonu) ile dayanışma içindeki spd (alman sosyal demokrat parti) nin yardımıyla batı avrupada çeşitli festivallere katıldı.

1980 ve 1987 yılları arasında pasaport verilmeyen şarkıcı 1986 yılında peter gabriel’in desteklediği the womad foundation (word of music and dance) festivalinden davet aldığında pasaportu olmadığı için gidemedi. fakat festival komitesi sanatçının bir şarkısına festival plağında yer verdi.

1987 yılında womad vakfı’ nın ısrarlarıyla pasaportuna kavuşan sanatçı o yıl; 13 haziran rotterdam sanat festivali (poetry), 19 haziran womad ve glastonbury festivali, 20 haziran jubile gardens (london), 25 haziran eurls court (london)
26 haziran capital radio festivali konserlerini yaptı.

1988 de 4 ay süren batı avrupa turnesinden sonra 1989 ve 1990 da türkiye’de belediyelerin seçimle sol partinin eline geçmesiyle kültür ve sanat hizmetlerinin davetlisi olarak kent festivallerinin yüzbin kişilik seyirci kitlesine hitap etti. bu konserlerin en büyük özelliği biletlerinin ücretsiz ve halka açık olmasıydı.

yine 1990 yılında hollanda’dan rasa organition (interkultureel centrum)’un davetlisi olarak utrech, jmegen, tilburg şehirlerinde ve yugoslavya’daki prizren ve priştine şehirlerinde konserler verdi. aynı yıl 4 kez israil’e giden şarkıcı acco festivalinde "khanel umdan" adlı osmanlı kalesinde ve ehal hatarbut konser salonunda iki ayrı konser ve iki ayrı televizyon programı yaptı. ve danimarka’nın argus şehrindeki esintiler isimli festivale katıldı.

bu güne kadar 30 yıl içinde 17 adet 45’lik, 10 adet lp, 30 adet kaset çalışması olan sanatçı almanya, hollanda, fransa, ingiltere, belçika, isveç, norveç, isviçre, avusturya, avusturalya, yugoslavya ve israil’de konserler yaptı.

tarz olarak protest müziği benimseyen selda bağcan, kendi bestelediği şarkıları söylemeyi tercih ederken, bin yıllık anonim halk türkülerini çağdaş bir uslupla yorumlamasıyla tanınıyor.

kendisini türk insanının acılı sesi olarak nitelendiren sanatçı halen istanbul’da ikamet etmekte ve sahibi olduğu plak şirketinin yöneticiliğini yapmaktadır.

not:calinti&alinti..
ya basta viva zapatista
son yıllarda eski poltik kimliğini yitirerek orta yolcu çizgiye yakınlaşmış olsa da geçmişi ve duruşu ile kimi faşistlerin karalamalarına ve hakaretlerine maruz kalmış sanatçıdır.
fikriminincegulu
birlestirici ahmet kayayla birlikte söyledigi kocero albümü terörizme! davet oldugu icin toplatilan ve ahmet kaya gibi sistemlerin ezmesine baskaldiran degerli bir sanatcimizdir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol