sarıkız efsanesi

pipisik
marmara ve ege bölgelerini birbirinden ayıran ve genç dağlar grubuna giren kazdağları’nın en yüksek tepesine sarıkız tepesi adı verilmektedir. bu tepenin adı hakkında pek çok efsane anlatılmaktadır.

"çok eski zamanlarda güre köyünde çok güzel bir kız varmış. bu kızı köyün bütün gençleri sever ve evlenmek isterlermiş. adı sarıkız olan bu güzel kı­zın babası ise bin bir zahmetle büyüttüğü kızını, ta­lip olan gençlerin hiç birine vermezmiş. bunun üze­rine gençler sarıkız’a iftira etmişler. köylüler de sa­rıkız’ın babasına giderek:

-kızın kötü yola saptı. ya kızını öldürürsün ya da buralardan çekip gidersin

demişler.

düşünüp taşınan baba, kızını öldürmeye kıyamaz; ancak köylülerin yüzüne bakabilmek için sarıkız’ı gözden uzak tutmak gerektiğini düşünür.kızını yanına alan baba, kazdağı’nın zirvesine çıkar ve güttükleri kazlarla birlikte kızını bırakıp geri dö­ner.

-kurt kuş yerse de gözüm görmesin, yaşarsa da herkesten gizli yaşasın

demiş.

kazdağı’nda kalan sarıkız ölmemiş ve kazlarını güt­meye devam etmiş. hatta yolunu, izini kaybedenle­re yardımcı olmuş. bu durum kısa zamanda babası­nın kulağına gitmiş.kızının ölmediğini öğrenen baba, kazdağı’na kızının yanına çıkmış. dağda kaz çobanlığı yapan sarı­kız, babasını görünce sevinmiş, ona yemek ikram etmiş. yemek sırasında babası kızından su istemiş. sarıkız elini uzatarak kilometrelerce aşağıdaki gü­re çayından su alarak babasına vermiş. babası kızı­nın ermiş olduğunu görünce pek sevinmiş.

sarıkız’ın öldüğü ve bugün kabrinin bulunduğu ye­re sarıkız tepesi, babasının öldüğü yere ise babate­pe veya kartaltepe adı verilmektedir.

başka bir efsaneye göre de delikanlının biri güzeller güzeli bir kıza aşık olmuş. kız, evlenme şartı olarak, delikanlıdan gücünü is­patlamasını istemiş. bu şarta göre delikanlı sırtına yüklenen tuz çuvallarını taşımak zorundadır. deli­kanlının sırtına tuz çuvalları yüklenmiş. yamaçtan tırmanırken çuvallar dengesini kaybetmiş ve deli­kanlı yuvarlanarak göle düşmüş. tuzlar ıslandıkça çuvallar ağırlaşmış ve delikanlıyı suyun derinlikleri­ne çekmiş.köy halkı bu acıya sebebiyet verdiği için kıza öfke­lenmişler. ona yumurtalar atmışlar. sarı kız adı da buradan kalmış.

öfkeleri yatışmayan köylüler babasına giderek kızı­nı şikayet etmişler ve onu yok etmesini istemişler. babası yumurtalara bulanmış kızını alıp tepeye çık­mış. kızını öldürmeden önce abdest alıp namaz kıl­mak isteyen baba kızından su bulmasını istemiş. kız delikanlının boğulduğu gölün suyundan getirmiş. su tuzlu olduğu için babası yeniden tatlı su bu­lup getirmesini istemiş. bunun üzerine kız ayağını yere vurmuş, o anda yerden bir kaynak suyu fışkır­maya başlamış. durumu gören babası kızının ermiş olduğunu anlamış ve onu öldürmekten vazgeçmiş. kimsenin zararı dokunmasın diye de suyun etrafını taş duvarla çevirmiş."

kaz dağları’nın zirvesindeki bu kaynak, bugün hala yörede şifalı olarak bilinmektedir. ayrıca hem sarı­kız’ın, hem de babasının öldükleri yerler kutsal sa­yılmaktadır. babasının öldüğü ve bugün kabrinin bulunduğu kabul edilen yere kartaltepe veya baba­tepe; sarıkız’ın kabrinin olduğu tepeye ise sarıkız tepesi adı verilmektedir.

kazdağı’nın zirvesinde bulunan sarıkız’ın kabri bu­gün de yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir. her yıl 14-16 temmuz tarihleri arasında akçay’ da yapılan zeytin festivali’nde sarıkız da temsil edil­mektedir. ayrıca sarıkız’ın kabri başında herkesin dileğini yazabildiği büyük bir dilek defteri bulun­maktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol