trabzon mackanin 17 km.guneyinde karanlik dagin dik yamaclarindadir. ortodoks kilisesi’nin anadolu’daki en onemli kutsal merkezlerinden biri sayila gelmistir. efsaneye gore manastir 385’te atina’dan gelen iki ke$i$ tarafindan kurulmu$tur. 1923’te rumlarin anadolu’dan ayrilmasi uzerine sumela’da terk edilmi$tir. 1927’de koruma altina alinan manastir, dogal $artlar ve insan elinin tahribatina maruz kalmi$tir. 1930’daki yanginda cati ve ah$ap dosemeleri yanmis yalnizca tas duvarlari kalmis olmakla beraber bu dort katli yapi vadi yonunden bakildiginda sumela manastiri’na gorkemli bir gorunum kazandirir. $u anda restorasyon cali$malari devam etmektedir.
sümela manastırı
sümela manastırı , trabzon ili, maçka, trabzon ilçesi, altındere, maçka köyü sınırları içerisinde yer alan panagia (meryemana) deresinin batı yamaçlarında mela (yunanca ’siyah’) tepesi üzerinde deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte yer alan bir rum manastır ve kilise kompleksi olup, tam adı panagia sumela veya theotokos sumela’dır.
trabzonlu arkadaşlarımızın sürekli bahsettiği ve oraya gittiğimizde görmemiz gereken ilk şey.
kasvetli bir havası olan, mutlaka gidilip görünülmesi gereken ilginç bir yapı.
bu adamlar bunu buraya nasıl yapmışlar dedirten bir şaheser.çıkana kadar bi taraflarından nefes alıyorsun.
çetin yolu devirdikten sonra gördüğün manzaranın muhteşemliğiyle sarhoş gibi etrafa bakarken hep yanlış bildiğin bilginin doğrusunu dinlersin has karadenizliden.
- vay be nasıl inşaa etmişler bu yapıyı burada,resmen dağları oymuşlar.
- hayır,yapıyı bizzat burada değil aşağıda parça parça inşaa edip buraya taşımışlar o dönem.
- vay be nasıl inşaa etmişler bu yapıyı burada,resmen dağları oymuşlar.
- hayır,yapıyı bizzat burada değil aşağıda parça parça inşaa edip buraya taşımışlar o dönem.
an itibariyle restorasyonu tamamlanmış yapı
mükemmel bir sanatsal yapıdır. karadenize gidip de görmeden dönmek ayıptır. $aheser.
yönetimi vgmnin elindedir.
trabzon valisi recep kızılcığın verdiği bilgiye göre 15 ağustos 2010 tarihinde bir günlüğüne ibadete açılacakmış.
en son ayin yapılan 1922 tarihindan 88 yıl sonra 15 ağustos 2010 tarihinde bir günlüğüne ibadete açıldı. yunanistan, rusya ve gürcistan dan gelerek manastırı dolduran yaklaşık 3000 hristiyanın katıldığı ayini fener rum patriği dimitri bartholomeos yönetti.
15.08.2010 tarihinde yapılan ayine katılan rumların birçoğunun üzerinde yalnız ve güzel ülkemin karadeniz şeridini pontus rum develti olarak gösteren t-shirtler vardı. gene işgalci olduk kendi topraklarımızda, ama sorun değil tarihin başlangıcından beri vardık, evrenin yokoluşuna kadar var olucaz tek derdimiz kardeşçe yaşamak.
(bkz: sümela nın şifresi temel)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?