gazeteci selin çağlayan’ın tel aviv’de bulunduğu 5 yıl boyunca edindiği izlenimlerden yola çıkarak yazdığı kitabıdır. 2005 yılında iletişim yayınlarından çıkmıştır.
israil hakkında ne biliyoruz?
ordadoğu’da abd’nin stratejik müttefiki?
bölgenin numunelik demokrasisi?
filistin’i işgal altında tutan zalim/terörist devlet?
arap ve müslüman dünyasının baş düşman imgesi?
antisemitizm mağdurlarının ve soykırım’ın kurbanlarının sığınağı?
vaadedilmiş toprak?
kitap tarihiyle, insanlarıyla, tartışmalarıyla israil’i anlatıyor. en önemlisi, israillilerin sözleriyle israil’i anlatıyor. farklı israillilerin bakış açılarından, farklı israilliler’i israil’in değişik yüzlerini.
israil’in nasıl kurulduğu, israil’in bağımsız bir devlet olması için çalışan insanların siyasi projeleri, bu projelerin israil’de bugün de varlığını sürdüren siyasi kamplaşmalarda nasıl hayat bulduğu, israillilerin kendileri ve filistinliler hakkında ne düşündükleri, amerika’da varolan israil lobi faaliyetlerinin temsilcileri, israil için amerika’yı etkiledikleri düşünen neo-con’ların önde gelen simaları ve bunların muarızları, tarihçiler, siyasetçiler, akademisyenler, eylemciler, yahudi yerleşimciler, holokost kurtulanları, sıradan israilliler.
bu kitap her olayın arkasında "büyük yahudi komplosu" arayanlar için bir başvuru kaynağı değil. soykırıma atıfla israil’in yaptığı pek çok eziyeti mazur göstermek isteyenler için de değil. israil sözlüğü, uzun süredir rastlamadığımız araştırmacı gazetecilik çalışmalarının en parlak en incelikli örneklerinden biri.
israil sözlüğü
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?