arap harflerini kullanarak yapılan ve resimsel bir estetik değer taşıyan yazı sanatıdır.
hat sanatı
zamanında o kadar önemliymiş ki, bir "vav" harfi, bir sürü para değerindeymiş.bir de hikayesi vardı da unuttum ben şimdi yine.
arap alfabesinin ne kadar güzel şekillere sokulduğunu gösteren insan üstü sanat.
(bkz: hattat)
guzel sanatlar fakultelerinde geleneksel el sanatları,tezhip bolumunde alınan bir derstir.bi de osmanlica ogrenir bunlar.
hattat osmanın birine borcu vardır ama cuzzi miktardadır.borcu olan kisi ile yolda karsılasır adam hattat osmanın yakasına yapısır hattat osmanda uzerimde yok ama sana imzamı vereyim der.adam hepsini karsılamz der geri kalanını alarım,hatta osman da tamam der.bos kalitesiz bir kagıda imza atar,hepsibudur.adam kadıgı alır gider kahveye oturur.soylenırken bunu ne yapacagım kactı elimden gene diye etrafındakiler o ne derler hatta osmanın borcu vardı bunu verdi der.kahvediler okadar cokmuydu borcu sana deyince işi anlar.efendim hatta osmanın yazdıgı kobalt mavisi üzerine yaldız boya cerceveli besmele yazısına bugun paha bicilememektedir.gittim gördum iş ten anlıyorsanız oyle boyle degildir.
hat sanatı gunumuzde grafik sanatının yerini tutar.egitimi cok ama cok zordur.gunumuzde de buna katlanacak kişi de azdır deger bulacagı yerde.kılıctan keskın kalem kullanan cellattan beter sogukkanı olan adamların icra ettigi sanattır.el titremesin diye nefes tutulur.sabır için cile doldurulur. padişahların kendisi kadar tuğralarıda unludur.en ulusu hepimizin gordugu kanuni sultan süleymana ait olandır.
(bkz: kaligrafi)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?