bir irmagin denize dokuldugu yerdeki genis ve korunakli agzi.en onemli ozellikleri denize yaklastikca suyun tuzlulugunun giderek artmasi, bitki ortusunun degismesi ve dalgalarin gittikce guclenmesidir.halicler oteden beri liman ve ticaret merkezi olarak onem kazanmistir.
haliç
istanbulun senelerdir bi turlu temizlenemeyen, kiyisindaki bir cok yerin pisligini ve coplerini doktugu, cok pis kokan deniz uzantisi.yabancilar tarafindan "goldenhorn" olarak bilinmektedir.
dibinde yattigi du$unulen altinlar efsanelere konu olmu$ deniz midir nehir midir neyse artik.
tarih boyunca istanbul un gelismesine cografi konumu kadar, dogal ve cok emin bir liman olan halicte etkin olmustur. liman avrupa yakasini ikiye ayirir. yaklasik 8 km uzunlugunda olup en genis yeri bogaz tarafindaki girisidir; dip tarafta iki dere sularini halice bosaltir. gel-git olayi ve akinti yoktur. etraftaki bereketi topraklar, bol balik, tatli su dereleri ve seklinden dolayi "altin boynuz" ismi bereket sembolu anlaminda verilmisti. bizans devrinde girise gerilen zincir dusman donanmalari kusatmasini onlerdi. halic kiyilari zaman, zaman bazilari askeri amacli olan kopruler ile baglanmisti. halen 5. kopru metro icin planlanmaktadir. iskelelerden asya yakasina, bogazici ve adalara ulasimi saglayan vapur seferleri gun boyu hareketlidir. topkapi sarayi harem bolumu halici kus bakisi seyreder. sahilde bulunan saraya ait sepetciler kasri halen uluslar arasi gazeteciler camiasina tahsis edilmistir. avrupa trenlerinin son duragi 1890 tarihli sirkeci istasyonu burada bulunur. eskisi halic iclerine tasinan yeni galata koprusu turunun en buyuk ornegidir. orta kismi belirli gunlerde acilir ve buyuk tonajli gemilerin trafigine olanak saglanir. kopru ustu yaya ve oto trafigi ile ve de sundugu manzara ile hareketli ve guzeldir. 1950 yillarindan itibaren baslayan kirlenme 1980 den beri suregelen calismalar ile duzelmistir. en buyuk hamlelerden birisi sonucu halic kiyilarinda dort binden fazla yapi istimlak edilip, is yerleri sehir disindaki yeni merkezlere nakledilmis, kiyilar park ve bahceler ile cevrilmis, ilk defa insa edilen dev kanal sistemleri ve kolektorler ile sular temizlenmistir. sahil boyu devam eden surlardan ancak, ikinci ataturk koprusu sonrasi ile ucuncu, eski galata koprusu civarinda ki bolumler zamanimiza gelebilmistir. balat semtinde sahildeki dokme demirden yapilma kucuk bulgar kilisesi ve az otede fener rum ortodoks patrikligi bas kilisesi ve tesisleri yer almistir. karsi kiyida; kasimpasadaki buyuk sahil binasi (19 yy.) deniz kuvvetlerine aittir. gemi cipa ve demirleri atolyesi olan eski, 8 kubbeli bir yapi koc ailesi tarafindan tamir ettirilip maket, model, makine ve denizcilik alet ve edavatinin teshir edildigi bir muze haline getirilmistir. ayni semtteki aynali kavak kasri halic saraylarinin gunumuze gelmis tek kismidir ve muze olarak ziyarete aciktir.
http://www.istanbul.gov.tr/default.aspx?pid=352
http://www.istanbul.gov.tr/default.aspx?pid=352
(bkz: altin boynuz)
temizlendi, sulari piril piril deniliyor ya, hani hatta belediye ba$kani oradan denize girdi. allah korumu$ belediye ba$kanini tifo olmaktan kolera olmaktan. sabah bir sebeple sularinin yanindan gecmek zorunda kaldim da, o ne renk oyle, simsiyah. koku yok evet ama renk zaten her $eyi anlatiyor.
(bkz: haliç köprüsü)
(bkz: haliç e can suyu)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?