fransız şair ve yazar gerard de nerval, sembolizm (simgecilik) ve sürrealizmi (gerçeküstücülük) etkilemiş, çağdaş fransız şiirinin hazırlayıcılarından olmuştur.
22 mayıs 1808de pariste doğdu, 26 ocak 1855te aynı kentte öldü. asıl adı gerard de labruniedir. annesinin, nerval çok küçük yaşta iken ölmesi ve babasının orduda görevli olması nedeniyle büyükbabasının yanında büyüdü. 1820de, babasının dönmesi üzerine parise gitti ve college de charlemagnea girdi. o dönemin genç romantiklerinden ve sonradan parnasçı şiir akımının kurucularından theophile gautier ile burada tanıştı. genç yaşta alman romantik edebiyatına ilgi duydu. yirmi yaşında faustu çevirdi, bu çeviri goethenin beğenisini kazandı ve parisin edebiyat çevrelerine girmesini sağladı. 1830larda gautier ve petrus borel gibi şairlerin öncülüğündeki genç romantik
şairler çevresine katıldı. büyükbabasından kalan miras sayesinde yurt dışında birçok ülkeyi gezdi. 1836da tiyatro oyuncusu jenny colonla tanıştı, âşık oldu. colon bir başkasıyla evlendi ve kısa bir süre sonra da öldü. nerval için bir düş-kişiye dönüşen colon, yapıtlarını önemli ölçüde etkiledi.
1841den başlayarak ruh sağlığı giderek bozulmaya başladı, birçok kez akıl hastanesinde tedavi gördü. 1842de mısır, suriye, lübnan ve türkiyeyi kapsayan bir doğu yolculuğuna çıktı. yolculuk dönüşü voyage en orient (doğu ya yolculuk)i yazdı, bu kitap bir seyahatname olmanın yanı sıra nervalin ruhsal yolcuğunu ve arayışlarını da yansıtır. yolculuk dönüşü
ruh sağlığı yine bozuldu, 1855te, akıl hastanesinden çıktıktan bir süre sonra, cesedi, pariste bir sokak lambası direğinde asılı olarak bulundu.
gerard de nerval
yapitlari
odelettes (1832-1835)
petits châteux de boheme (bohemyanın küçük şatoları, 1853)
les chimeres (kuruntular, 1854)
odelettes (1832-1835)
petits châteux de boheme (bohemyanın küçük şatoları, 1853)
les chimeres (kuruntular, 1854)
(bkz: el desdichado)
(bkz: fantazya)
(bkz: horus)
(bkz: ilk sevgililer)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?