antalya ilinin bir ilcesi
beldeleri:
(bkz: hasyurt)
(bkz: sahilkent)
(bkz: turunçova)
(bkz: yesilyurt)
finike
(bkz: fenike)
(bkz: demre)
finike ilçemiz, konum itibariyle, güney bati anadoludaki teke yarimadasi yöremizde yer alir. eski çaglarda ve finikenin ilk kuruldugu zamanda bu bölge, "likya" olarak adlandirilirdi.
o zamanki likya; doguda pamfilya, batida karya, kuzeyde ise psidya seklinde adlandirilan bölgelerle çevrili idi. ilk finike, fenikeliler tarafindan v. yüzyilda phanikos adi ile, aykiricay suyunun denize döküldügü yerde kurulmustur. uzun yillar likyanin baskenti olan limyranin tarim ürünleri ihraç ettigi bir liman görevi yapmistir.
bu özelligiyle fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmustur. finike adinin, fenikelilerden dolayi verildigi de rivayetler arasindadir.
finike m. ö. 5. yüzyilda arykandos agzinda phoinikos adiyla kurulmustur. antik dönemde önemli bir liman kenti olan finikenin (phoinikos) ilk kuruldugu yer, "îskele mahallesidir. bu mahallenin içinden geçen, kanal ve debisi yüksek, ancak hizi düsük bir dere olan aciçayin liman islevi gördügü, yük indirme ve bindirme isleminin yapildigi yer olmasi nedeniyle de adi geçen yere iskele mahallesi denildigi bilinmektedir. ismi nedeniyle bazilarinca fenikelilerin kurmus olabilecegi bir kent seklinde yorumlanmissa da; phoinikos grekçe "kizil renkli at" veya "kizil renkli davar sürüsü" anlamina gelmektedir. yöredeki hayvan varligi ile uyum içerisinde olan bu isim, yerlesimin bir grek kurulusu oldugunu isaret etmektedir. kalintilarin ve buluntularin da bunu dogruladigi görüyoruz. finike içindeki kalintilardan söz edecek olursak, karsimiza ilk çikan hellenistik döneme tarihlenecek, alt kismi roma çagi, üstü bizans dönemine ait sur kalintilari olmaktadir. atatürk parki karsisindaki kule bu iki dönemi yansitmaktadir. ayni döneme denk düsen devlet hastanesi karsisindaki falezin kuzey kenarinda birkaç kaya mezari ile eski hapishane yakinindaki kaya mezari finike merkezde görülebilen kalintilarin baslicalaridir.
genç bizans döneminde finikede fazla genis olmayan bir yerlesimin varligi bilinmektedir. cumhuriyet parkinda sergilenen bazi kalintilar ve ziraat bankasi karsisinda depo olarak kullanilan büyük yapi genç bizans dönemi kalintilarim olusturur.
likyalilarin kimlikleri ve ilgili arastirmalar
" likya" isminin ne anlama geldigini, likyalilarin kim olduklari ve kökenleri ile ilgili olarak, tarihçiler arasinda tam bir görüs birligi yoktur. büyük tarihçi heredotosa göre likyalilar, giritten göç etmis bir topluluktur.
çagdas tarihçilerimizden oktay aksite göre ise, eski dogu ve misir kaynaklari bize daha önemli belgeler sunmaktadir. bu kaynaklarda likyalilar, lukkalar adi ile anilmaktadirlar ve en iyimser tahminle m.ö. 2.000li yillarin ortalarindan beri, likyada oturmaktadirlar. erken bronz çagi yerlesimi ile ilgili en önemli bulgular, elmaliya 11 km. u-zaklikta olan, semahöyük köyünde yapilan kazilarindan elde edilmistir. finike ilçe sinirlarinda ve yakin çevresinde bir çok kazi yapilmaktadir. bu kazilardan ö-nemli kalintilar elde edilmistir. buna ragmen, finikedeki yerlesim tarihi, semahöyükdeki yerlesim kadar eskiye dayanmamaktadir. likya uygarligindan kalan bu kalintilar, yapilan arkeolojik arastirmalardan elde edilen bulgularin en eskileridir.
likya devleti
likyalilar, dönemlerinin en güçlü devletlerinden biridir. güçlü donanmalari ile deniz asiri savaslara katilmislar, komsu devletlerle ittifak kurmuslardir.
likya devletinin bu gücü m.ö. l. yüzyila kadar sürmüstür. kolonizasyon devrinde ise, likyanin dogusunda sadece bir sehirde yerlesme görülmesi, likyalilarin kuvvetli durumlarini, m.ö. l. yüzyilda da sürdürdügünü göstermektedir.
likyalilarin sonu
likyalilar, dönemin güçlü devletleri ile zaman zaman savasmislardir. o devrin en güçlü devletlerinden olan lidyalilar, tüm çabalarina ragmen,likyayi istilâ edememistir. m. ö. vi. yüzyildaki pers istilâsina kadar güçlü ve bagimsiz olarak yasayan likyalilar, bu tarihte perslerin hakimiyetine girmislerdir. dogu akdeniz ticaretinin gelismesi öncesinde likyalilar, zengin bir devlet idi. onlarin bu zenginligi, önce perslerin, daha sonra büyük iskenderin dikkatlerini likyaya çekmistir. büyük iskender, m.ö. 330 yilinda önemli bir direnisle karsilasmadan likyayi istilâ etmistir. bu tarihte likya, yine pers baskisi altindadir. likyalilar büyük iskender istilâsina karsi koymamakla, pers baskisini atlatmayi ve ilk firsatta hürriyetlerine kavusmayi düsünmüslerdir. fakat düsündükleri olmamis, büyük iskenderin, likyayi almasindan sonra likyalilar, bir daha tam bagimsizliklarini elde edememislerdir. büyük iskenderin ölümünden sonra, bölgede tam bir kargasa dönemi baslamistir. denetim zayiflamis ve likya topraklari degisik kavimlerin hakimiyetine girmistir. suriye, misir ve rodosta hüküm süren devletler, kisa sürelerle de olsa likyada egemen olmuslardir. bölgedeki kargasa m.ö. ii. yüzyilin baslarinda sona ermistir. bu tarihte limyra beyi perikles, likya birligini saglamistir. daha sonraki yillarda istikrar tekrar bozulmus, sahiller yeniden korsan yatagi haline gelmistir. m.ö. 67de tam yetki ile likyaya gelen pompeyüs, bölgeyi korsanlardan temizlemistir. m.s. 43de de, imparator caldius, likya ile pamfilyayi birlestirilerek, yeni bir eyalet olusturmus ve adini likya-pamfilya olarak degistirmistir. erken hiristiyanlik bölgede çok taraftar bulmus, myra (demre), hiristiyanligin merkezi haline gelmistir. o dönemlere kadar, özgür olmasalar da, benliklerini kaybetmeyen likyalilar, helenler ve romalilar döneminde ulusal kimliklerini kaybetmeye baslamislardir. bizans hakimiyeti döneminde ise, tamamen eriyip gitmislerdir.
bizansin zayiflamaya baslamasi ile, bölgede arap saldirilari görülmeye baslamistir. hatta zaman zaman bazi bölgeler, araplar tarafindan isgal edilmistir. 1071 malazgirt zaferi, bölgedeki türk hakimiyetinin de müjdecisi olmus, kisa zamanda tüm anadolu ile birlikte, finike ve yöresi de selçuklularin denetimi altina girmistir.
anadolu selçuklu hakimiyeti, 1207-1308 yillari arasinda sürmüs ve bu dönemde bölgeye orta asyadan gelen teke boyu yerlestirilmistir. anadolu selçuklularin yikilmasindan sonraki 1308-1361 yillari arasinda bölgemiz, tekeogullari beyliginin hakimiyetinde kalmistir.
osmanlilar tarafindan 1426-da ortadan kaldirilan tekeogullari beyliginden sonra, yörede osmanli idaresi baslamistir.
finike, dört kasabasi 14 köyü ile 40 bin civarinda nüfusa sahiptir. ilçe merkezinin nüfusu ise 11.000 dir. ilçe nüfusuun % 60i merkez ilçe ve kasabalarda, % 40i ise köylerde yasamaktadir. 1914 yilinda ilçe, cumhuriyetin ilani olan 1923 yilinda da belediye olan finike uzun yillara dayanan idari konumu nedeniyle ve yurdun çesili yörelerinden gelen memurlarin etkisiyle, yörede farkli sosyal bir kimlik kazanmistir, bu nedenle, finikeye gelen yabancilar, fark ettikleri bu sosyal durumu söyle ifade etmektedirler: "sanki finike, avrupanin akdeniz kiyilarindan sökülüp, bizim akdeniz kiyilarina yerlestirilmis bir kent.. temiz, bakimli... insani ise yenilige açik sevecen ve misafirperver." okuma yazma oranini % 99a ulastigi finike ilçe merkezinde, çok programli lise, kiz meslek ve anadolu turizm meslek lisesi ve üç adette ilkögretim okulu bulunmaktadir. finike devlet hastanesi, tam tesekkülü konumunda bölge hastanesi olma sorumlulugunu yüklenmistir. bu nedenle yalniz kendi çevresine degil, kumluca, kale, kas ve elmali ilçelerine de saglik hizmeti sunmaktadir.
finike belediyesi tarafinadan 1993 yilinda yaptirilan hamam-sauna tesisleri yerli ve yabanci herkese hizmet vermektedir. selçuklu ve osmanli mimari motiflerinin günümüzün modern tarziyla stilize edildigi yapi; hamam gelenegini yasatacak özelliklere sahiptir. göbektasma uzanip tellaklarin elinde kir atmak, saunada terleyip kilo vermek, sok havuzunda vücudunuzu çeliklestirmek istiyor musunuz? o zaman, finike hamaminm tarih kokan atmosferinde yikanmanizi öneriyoruz. finikede sosyal ve kültürel yasama hareketlilik kazandiran finike festivali, geleneksellik kazanarak 1989 yilindan beri varligini, hazirani temmuza baglayan günlerde sürdürmektedir. tarimla ugrasan yöre halkinin, yilda bir kez de olsa, hasat sonunda, unutulmus hasat sonu senliklerini yasamasini saglamak, üreticilerimizi eglendirerek dinlendirmek amaciyla yasama geçirilen finike festivali, kabugunu kirip kültür ve sanat alanlarinda da halka bütünlesme yolundadir. bölgenin kültür, sanat, spor eglenme ve dinlenme merkezi olma yolunda ilerleyen finike bu konularda eksik olan yapilanma ve altyapi sorunlarini asma mücadelesi vermektedir. tarihi oldukça gerilere uzaman finike spor kulübü, futbolda sagladigi basarilarla ilçe tanitimina katkida bulunurken, yazspor okullari açarak çocuklarin ve gençlerin spor egitimi almasini saglamakta ve çesitli spor etkinliklerine imza atarak, ilçede sosyal hareketlilik ve heyecan yaratmaktadir. geleneksel türk sporu olan yagli pehlivan güresi bölgede yasatmak amaciyla her yil mayis ayinda tekrarlanan güres müsabakalari, finikede bayram havasi içerisinde gerçeklesmekte,yeni nesilleri bu sporu sürdürmelerine motivasyon olusturmaktadir.
http://www.finike.com.tr/af.htm
o zamanki likya; doguda pamfilya, batida karya, kuzeyde ise psidya seklinde adlandirilan bölgelerle çevrili idi. ilk finike, fenikeliler tarafindan v. yüzyilda phanikos adi ile, aykiricay suyunun denize döküldügü yerde kurulmustur. uzun yillar likyanin baskenti olan limyranin tarim ürünleri ihraç ettigi bir liman görevi yapmistir.
bu özelligiyle fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmustur. finike adinin, fenikelilerden dolayi verildigi de rivayetler arasindadir.
finike m. ö. 5. yüzyilda arykandos agzinda phoinikos adiyla kurulmustur. antik dönemde önemli bir liman kenti olan finikenin (phoinikos) ilk kuruldugu yer, "îskele mahallesidir. bu mahallenin içinden geçen, kanal ve debisi yüksek, ancak hizi düsük bir dere olan aciçayin liman islevi gördügü, yük indirme ve bindirme isleminin yapildigi yer olmasi nedeniyle de adi geçen yere iskele mahallesi denildigi bilinmektedir. ismi nedeniyle bazilarinca fenikelilerin kurmus olabilecegi bir kent seklinde yorumlanmissa da; phoinikos grekçe "kizil renkli at" veya "kizil renkli davar sürüsü" anlamina gelmektedir. yöredeki hayvan varligi ile uyum içerisinde olan bu isim, yerlesimin bir grek kurulusu oldugunu isaret etmektedir. kalintilarin ve buluntularin da bunu dogruladigi görüyoruz. finike içindeki kalintilardan söz edecek olursak, karsimiza ilk çikan hellenistik döneme tarihlenecek, alt kismi roma çagi, üstü bizans dönemine ait sur kalintilari olmaktadir. atatürk parki karsisindaki kule bu iki dönemi yansitmaktadir. ayni döneme denk düsen devlet hastanesi karsisindaki falezin kuzey kenarinda birkaç kaya mezari ile eski hapishane yakinindaki kaya mezari finike merkezde görülebilen kalintilarin baslicalaridir.
genç bizans döneminde finikede fazla genis olmayan bir yerlesimin varligi bilinmektedir. cumhuriyet parkinda sergilenen bazi kalintilar ve ziraat bankasi karsisinda depo olarak kullanilan büyük yapi genç bizans dönemi kalintilarim olusturur.
likyalilarin kimlikleri ve ilgili arastirmalar
" likya" isminin ne anlama geldigini, likyalilarin kim olduklari ve kökenleri ile ilgili olarak, tarihçiler arasinda tam bir görüs birligi yoktur. büyük tarihçi heredotosa göre likyalilar, giritten göç etmis bir topluluktur.
çagdas tarihçilerimizden oktay aksite göre ise, eski dogu ve misir kaynaklari bize daha önemli belgeler sunmaktadir. bu kaynaklarda likyalilar, lukkalar adi ile anilmaktadirlar ve en iyimser tahminle m.ö. 2.000li yillarin ortalarindan beri, likyada oturmaktadirlar. erken bronz çagi yerlesimi ile ilgili en önemli bulgular, elmaliya 11 km. u-zaklikta olan, semahöyük köyünde yapilan kazilarindan elde edilmistir. finike ilçe sinirlarinda ve yakin çevresinde bir çok kazi yapilmaktadir. bu kazilardan ö-nemli kalintilar elde edilmistir. buna ragmen, finikedeki yerlesim tarihi, semahöyükdeki yerlesim kadar eskiye dayanmamaktadir. likya uygarligindan kalan bu kalintilar, yapilan arkeolojik arastirmalardan elde edilen bulgularin en eskileridir.
likya devleti
likyalilar, dönemlerinin en güçlü devletlerinden biridir. güçlü donanmalari ile deniz asiri savaslara katilmislar, komsu devletlerle ittifak kurmuslardir.
likya devletinin bu gücü m.ö. l. yüzyila kadar sürmüstür. kolonizasyon devrinde ise, likyanin dogusunda sadece bir sehirde yerlesme görülmesi, likyalilarin kuvvetli durumlarini, m.ö. l. yüzyilda da sürdürdügünü göstermektedir.
likyalilarin sonu
likyalilar, dönemin güçlü devletleri ile zaman zaman savasmislardir. o devrin en güçlü devletlerinden olan lidyalilar, tüm çabalarina ragmen,likyayi istilâ edememistir. m. ö. vi. yüzyildaki pers istilâsina kadar güçlü ve bagimsiz olarak yasayan likyalilar, bu tarihte perslerin hakimiyetine girmislerdir. dogu akdeniz ticaretinin gelismesi öncesinde likyalilar, zengin bir devlet idi. onlarin bu zenginligi, önce perslerin, daha sonra büyük iskenderin dikkatlerini likyaya çekmistir. büyük iskender, m.ö. 330 yilinda önemli bir direnisle karsilasmadan likyayi istilâ etmistir. bu tarihte likya, yine pers baskisi altindadir. likyalilar büyük iskender istilâsina karsi koymamakla, pers baskisini atlatmayi ve ilk firsatta hürriyetlerine kavusmayi düsünmüslerdir. fakat düsündükleri olmamis, büyük iskenderin, likyayi almasindan sonra likyalilar, bir daha tam bagimsizliklarini elde edememislerdir. büyük iskenderin ölümünden sonra, bölgede tam bir kargasa dönemi baslamistir. denetim zayiflamis ve likya topraklari degisik kavimlerin hakimiyetine girmistir. suriye, misir ve rodosta hüküm süren devletler, kisa sürelerle de olsa likyada egemen olmuslardir. bölgedeki kargasa m.ö. ii. yüzyilin baslarinda sona ermistir. bu tarihte limyra beyi perikles, likya birligini saglamistir. daha sonraki yillarda istikrar tekrar bozulmus, sahiller yeniden korsan yatagi haline gelmistir. m.ö. 67de tam yetki ile likyaya gelen pompeyüs, bölgeyi korsanlardan temizlemistir. m.s. 43de de, imparator caldius, likya ile pamfilyayi birlestirilerek, yeni bir eyalet olusturmus ve adini likya-pamfilya olarak degistirmistir. erken hiristiyanlik bölgede çok taraftar bulmus, myra (demre), hiristiyanligin merkezi haline gelmistir. o dönemlere kadar, özgür olmasalar da, benliklerini kaybetmeyen likyalilar, helenler ve romalilar döneminde ulusal kimliklerini kaybetmeye baslamislardir. bizans hakimiyeti döneminde ise, tamamen eriyip gitmislerdir.
bizansin zayiflamaya baslamasi ile, bölgede arap saldirilari görülmeye baslamistir. hatta zaman zaman bazi bölgeler, araplar tarafindan isgal edilmistir. 1071 malazgirt zaferi, bölgedeki türk hakimiyetinin de müjdecisi olmus, kisa zamanda tüm anadolu ile birlikte, finike ve yöresi de selçuklularin denetimi altina girmistir.
anadolu selçuklu hakimiyeti, 1207-1308 yillari arasinda sürmüs ve bu dönemde bölgeye orta asyadan gelen teke boyu yerlestirilmistir. anadolu selçuklularin yikilmasindan sonraki 1308-1361 yillari arasinda bölgemiz, tekeogullari beyliginin hakimiyetinde kalmistir.
osmanlilar tarafindan 1426-da ortadan kaldirilan tekeogullari beyliginden sonra, yörede osmanli idaresi baslamistir.
finike, dört kasabasi 14 köyü ile 40 bin civarinda nüfusa sahiptir. ilçe merkezinin nüfusu ise 11.000 dir. ilçe nüfusuun % 60i merkez ilçe ve kasabalarda, % 40i ise köylerde yasamaktadir. 1914 yilinda ilçe, cumhuriyetin ilani olan 1923 yilinda da belediye olan finike uzun yillara dayanan idari konumu nedeniyle ve yurdun çesili yörelerinden gelen memurlarin etkisiyle, yörede farkli sosyal bir kimlik kazanmistir, bu nedenle, finikeye gelen yabancilar, fark ettikleri bu sosyal durumu söyle ifade etmektedirler: "sanki finike, avrupanin akdeniz kiyilarindan sökülüp, bizim akdeniz kiyilarina yerlestirilmis bir kent.. temiz, bakimli... insani ise yenilige açik sevecen ve misafirperver." okuma yazma oranini % 99a ulastigi finike ilçe merkezinde, çok programli lise, kiz meslek ve anadolu turizm meslek lisesi ve üç adette ilkögretim okulu bulunmaktadir. finike devlet hastanesi, tam tesekkülü konumunda bölge hastanesi olma sorumlulugunu yüklenmistir. bu nedenle yalniz kendi çevresine degil, kumluca, kale, kas ve elmali ilçelerine de saglik hizmeti sunmaktadir.
finike belediyesi tarafinadan 1993 yilinda yaptirilan hamam-sauna tesisleri yerli ve yabanci herkese hizmet vermektedir. selçuklu ve osmanli mimari motiflerinin günümüzün modern tarziyla stilize edildigi yapi; hamam gelenegini yasatacak özelliklere sahiptir. göbektasma uzanip tellaklarin elinde kir atmak, saunada terleyip kilo vermek, sok havuzunda vücudunuzu çeliklestirmek istiyor musunuz? o zaman, finike hamaminm tarih kokan atmosferinde yikanmanizi öneriyoruz. finikede sosyal ve kültürel yasama hareketlilik kazandiran finike festivali, geleneksellik kazanarak 1989 yilindan beri varligini, hazirani temmuza baglayan günlerde sürdürmektedir. tarimla ugrasan yöre halkinin, yilda bir kez de olsa, hasat sonunda, unutulmus hasat sonu senliklerini yasamasini saglamak, üreticilerimizi eglendirerek dinlendirmek amaciyla yasama geçirilen finike festivali, kabugunu kirip kültür ve sanat alanlarinda da halka bütünlesme yolundadir. bölgenin kültür, sanat, spor eglenme ve dinlenme merkezi olma yolunda ilerleyen finike bu konularda eksik olan yapilanma ve altyapi sorunlarini asma mücadelesi vermektedir. tarihi oldukça gerilere uzaman finike spor kulübü, futbolda sagladigi basarilarla ilçe tanitimina katkida bulunurken, yazspor okullari açarak çocuklarin ve gençlerin spor egitimi almasini saglamakta ve çesitli spor etkinliklerine imza atarak, ilçede sosyal hareketlilik ve heyecan yaratmaktadir. geleneksel türk sporu olan yagli pehlivan güresi bölgede yasatmak amaciyla her yil mayis ayinda tekrarlanan güres müsabakalari, finikede bayram havasi içerisinde gerçeklesmekte,yeni nesilleri bu sporu sürdürmelerine motivasyon olusturmaktadir.
http://www.finike.com.tr/af.htm
portakalı ile ünlü bir antalya ilçesi..
robot süpürge
bebek maması
aptamil bebek maması
en ucuz klima fiyatları
klima fiyatları
dubai vize
sözlük scripti sütyenli atlet
şişli escort bursa escort bursa escort görükle escort türkçe seks hikayeleri izmir escort hatay escort izmir escort ankara escort
çankaya escort maltepe escort buca escort denizli escort denizli escort çiğli escort şirinevler escort çekmeköy escort
Anadolu Yakası Escort istanbul escort
şişli escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?