oryantalizm kitabının yazarı. bu kitap türkçeye nezih uzel tarafından çevrilmiştir.
edward said
entelektüel adlı bir de kitabı vardır. entellektüel tanımını çok güzel yapmıştır. muhafazakar olduğu söylenen arap kökenli bir yazardır.
lübnan asıllı amerikalı oryantalist edebiyatçı. filistin lehindeki tutuculuğu bir kaç kez saldırarıya uğramasına sebep olmuştur. 2003 te lösemiden dolayı ölmüş sıkı bir entellektüel.
http://www.edwardsaid.org/
http://www.edwardsaid.org/
filistinli çocuklarla beraber israil tanklarını taşlayan profesör.
2003 yılında aramızdan ayrılan oryantilizm fikrinin babalarından filistin asıllı hristiyan. muhalif akademisyen, yazar aktivist.
kendisinin intifada israillilere taş atarken çekildiği iddia olunan meşhur fotoğrafının; kendisi, defalarca boş bir alanda karşısında hiç bir canlı hedef olmadan israil sınırına taş fırlatırken çekildiğini söylese de; ezelden beri her sözünü, her makalesini çarpıtan siyonist medya bu fotoğrafı kullanarak, akademisyen olarak görev yaptığı columbia universitesinden atılması yönünde ki uzunca süredir devam eden baskıları arttırmıştır.
columbia universitesinin baskılar karşısında; edward saidnin hayatının sonuna kadar onun yanında dimdik duruşu takdire şayandır.
columbia universitesinin baskılar karşısında; edward saidnin hayatının sonuna kadar onun yanında dimdik duruşu takdire şayandır.
batının doguyu otekilestirme politikalarindan biri olarak kendi gordugu sekilde, kendi perspektifinden istekleri dogrultusunda kaliplara sokup oyleymiscesine gosteren oryantalizm anlayisinin ortaya konmasini saglayan sahsiyet.
edward said ingiliz yönetimi altında kudüsde doğdu. babası zengin hristiyan filistinlilerden bir iş adamı ve amerikan vatandaşı, annesi hristiyan lübnanlı ve filistin kökenliydi ve nazaretde doğmuştu. said 12 yaşına kadar kahire ve kudüs arasında gidip geldi ve 1947de anglikan st. george akademisine kabul edildi. 1948 arap-israil savaşı sırasında aile mülteci konumuna düşüp mısıra gitti.
post-kolonyel calismalarin en onemli dusunurlerindendir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?