ahmet mithat efendi, (d.1844 - ö.1912) türk yazar.
babasının ölümü üzerine çocuk yaşta çalışmaya başlamıştır. 1854 yılında ağabeyinin görevi dolayısıyla bulunduğu vidine gitmiş ve orada başladığı öğrenimine tophane sübyan mektebinde devam etmiştir. 1863 yılında niş rüştiyesini bitirerek rusçuka bir devlet dairesine memur olarak atanmıştır. çalıştığı dönemde fransızcayı öğrenmiş ve bu nedenle tuna vâlisi mithat paşanın takdirini kazanmıştır. bunun üzerine asıl adı olan ahmetin yanına mithat da eklenerek, bu şekilde anılmaya başlanmıştır.
yazarın tuna gazetesinde yazıları yayınlanmıştır. 1869 yılında mithat paşa bağdat valiliğine atanınca o da onunla birlikte gitmiştir. bağdatta hem gazete yönetmenliği yapmış hem de sanat okulu öğrencileri için ders kitabı hazırlamıştır. 1891 yılında ailevî sebeplerden dönmek zorunda kaldığı istanbulda kendi matbaahanesini kurmuş ve eserlerini basmıştır. kendi bastığı eserlerinin yanısıra gazeterlerde de yazıları çıkmış ve 1873 yılında yazdığı yazılar nedeni ile rodosa sürülmüştür. abdülazizin ölmesi üzerine istanbula geri dönmüş ve saraya girerek vakanüvislik görevine getirilmiştir.
emekliliği sırasında darülfünunda öğretmenlik yapıp ve darüşşafakaya geçmiştir. öğretmenlik görevi esnasında burada hayatını kaybetmiştir. ahmet mithat roman hikâye oyun gibi oldukça çeşitli türlerde eserler vermiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/ahmet_mithat_efendi
ahmet mithat efendi
tanzimat edebiyatı 1. döneminin en önemli yazarlarındandır. kendisi yazı makinesi olarak bilinir. 200 küsur eseri 36 adet romanı vardır. üslüp kaygısı içermeyen ve edebi değeri olmayan popüler romanlar yazdığını her fırsatta kabul eden yazar eserlerinde halkı eğite amacı gütmüştür hatta arada işin suyunu çıkarıp konuyu bölerek ansiklopedik bilgiler verdiği de olmuştur. türk insanına okumayı sevdiren insan olarak bilinir.
(bkz: ahmet midhat efendi)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?