türkiyedeki usûlü şu şekildedir:
değişiklik 4 ayrı safhada gerçekleşir:
1. teklif
2. görüşme
3. karar
4. onay
-anayasa değişikliği için meclisin en az 1/3 çoğunluğunun yazılı teklifi gereklidir.
-teklif önce anayasa komisyonunda görüşülür ve komisyon inceleme sonucunu bir raporla birlikte genel kurula gönderir. genel kurul teklifi 2 defa görüşür. bu iki görüşme arasında en az 48 saat olmalıdır.
-teklif genel kurulun en az 3/5 çoğunluğunun gizli oyuyla kabul edilir.
şimdi zurnanın zırt dedği yer burası. tbmm üye tamsayısının 3/5inden az oy alan anayasa değişikliği hakkındaki kanunlar kesinlikle kabul edilemiyor. burada iki yol ayrımı var:
1. oy sayısının meclis üye tamsayısının 3/5i ile 2/3ü arasında olması.
2. oy sayısının meclis üye tamsayısının 2/3ünden fazla olması.
birinci yolda cumhurbaşkanının önünde 2 seçenek var; birincisi tekrar görüşülmesi için meclise geri gönderme, ikincisi referanduma götürme. meclise geri gönderilmesi durumunda bu sefer oy sayısı 3/5 ile 2/3 (330-367) arasında ise cumhurbaşkanı kanunu mecburen referanduma sunar. 2/3ten fazla ise ya referanduma sunar ya da direkt onay verir.
ikinci yolda ise cumhurbaşkanının önünde 3 seçenek var; birincisi geri gönderme, ikincisi, referandum, üçüncüsü direkt onay verme. ilk iki seçenekteki usûl aynı yukarıdaki gibidir.
bunların hepsi anayasanın 175. maddesinde düzenlenmiştir. ama o kadar karmaşık bir anlatımı vardır ki anlayana kadar adamın anası ağlar. değiştirilmesi gereken br madde varsa ilk odur bana göre.
ayrıca;
(bkz: sözlüğe yazarak çalışan öğrenci modeli)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?