ahmet şefik

pipisik
[ahmed şefik]

"mısır’da 11 şubat 2011’de devrilen cumhurbaşkanı hüsnü mübarek’in son başbakanı olan 71 yaşındaki ahmed şefik, 1996-2002 yılları arasında hava kuvvetleri komutanı olarak görev yaptı.

2002-2011 yılları arasında sivil havacılık bakanı olan şefik, 31 ocak 2011’den 3 mart 2011’e kadar geçen 33 günlük süre boyunca başbakanlık görevini üstlenmesi nedeniyle, ’mübarek’in son başbakanı’ sıfatıyla anılıyor.

mübarek, şubat 2011’de yaşanan ayaklanmaları bastırması amacıyla ahmed şefik’i başbakanlık görevine getirmişti. şefik, bu dönemde eski rejimin mensuplarıyla ortaklık kurmak ve kabinesinde mübarek’in çok sayıda bakanına yer vermekle eleştirilmişti. tüm bunlar, şefik’in göreve gelmesinden bir ay sonra baskılar sonucu istifa etmesine neden oldu.

şefik, 23-24 mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin en çok oy alan adayları arasındaydı. ancak seçimler öncesinde çıkarılan bir düzenleme nedeniyle cumhurbaşkanlığı yarışına katılamıyordu. zira seçim komisyonu, eski rejimde üst düzey görev yapmış kişilerin seçimlerde aday olmasına yasak getirmişti. ancak komisyonun şefik ile ilgili kararı son dakikada değişti.

şefik, kendisine yönelik eleştiriler karşısında, mübarek rejiminin içinde rejime muhalif bir isim olduğunu öne sürmüştü. “mübarek rejimine muhalefet etmediğimi kim söyleyebilir” diyen şefik, eski rejimin aldığı birçok karara karşı çıktığını ifade etmiş, reform için hükümetin içinden çalışmasının ülkeye daha faydalı olduğunu belirtmişti.

yerel yönetimleri güçlendirme vaadi

şefik, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması halinde güvenlik ve suçla mücadeleyi öncelikli gündem maddesi haline getireceği vaadini ön plana çıkardı.

ahmed şefik’in projeleri arasında yerel yönetimleri ve halk meclisi sistemini geliştirmek, bedevilere eşit haklar tanımak, eğitim ve istihdam alanında kurumlar oluşturmak, yeni su kaynakları bulmak, bütün mısırlıları kapsayan sağlık sigortası sistemini düzenlemek, eğitimi yaygınlaştırmak gibi maddeler yer alıyordu.

seçim kampanyası sırasında askeri yönünü öne çıkaran şefik, israil ile yapılan savaşlarda iki israil uçağını düşürdüğü bilgisini seçim kampanyası boyunca kullanmıştı. kahire’deki uluslararası havaalanını ve ülkenin ulusal havayolu şirketi egyptair’i modernize etmesi de, şefik’in kampanyasında sık sık dile getirilen unsurlar arasındaydı.

şefik, her fırsatta, 1952’den bu yana bütün cumhurbaşkanları askeri formasyondan gelen ülkede, silahlı kuvvetlerin evlatlarından biri olmakla gurur duyduğunu söylüyordu.

askere yakınlığı eleştirildi

bu durumun, mübarek’in ardından ülkede yönetimi devralan yüksek askeri konsey ile ilişkilerinin, mısır’ın demokrasiye geçiş süresi boyunca iyi yönde seyredeceğinin göstergesi olduğunu söyleyen şefik’in askeri altyapısı, ordu ile yönetim arasında belirgin bir ayırım olmasını isteyen kesimler tarafından sert şekilde eleştirildi.

seçim kampanyası boyunca siyasette deneyimli bir isim olduğunu vurgulayan şefik, seçimler öncesinde katıldığı birçok televizyon programında ise katı ve sabırsız yapısını gizleyemedi.

ahmed şefik, seçilmesi halinde islamcı bir cumhurbaşkanı yardımcısı atayacağını, bu kişinin müslüman kardeşler’den ya da selefi partilerden olabileceğini belirterek islamcı kesimlerin desteğini kazanmaya çalıştı.

mısır seçim komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ahmed şefik’in 5 milyon 505 bin 327 kişinin oyunu aldığını, müslüman kardeşler adayı muhammed mursi’nin ise 5 milyon 764 bin 952 oya ulaştığını bildirmişti. resmi sonuçlara göre şefik ile mursi, ikinci turda yeniden yarışma hakkı kazandı.

16 haziran 2012’de ikinci tur seçimler yapıldı. seçim kurulu 24 haziran’da resmi sonuçları açıklayarak, mısır’ın yeni liderinin ihvan adayı muhammed mursi olduğunu ilan etti. katılımın ilk tura göre biraz daha yüksek olduğu ikinci turda mursi 13 milyon 230 bin 131 oya ulaşırken, şefik ise 12 milyon 347 bin 380 kişinin oyunu alabildi.

seçimi kaybeden ahmet şefik, mübarek döneminde yapılan bazı yolsuzluklara karışmakla suçlandı. mübarek’in oğulları ile birlikte haklarında dava açıldı. ülkeyi terkederek birleşik arap emirlikleri’ne geçen şefik, kendisine itham edilen "yolsuzluk suçlamalarından" beraat edeceğinden emin olduğunu ifade etti.

hakkında yakalama kararı çıkarılan şefik’i mısır güvenlik makamları birleşik arap emirlikleri’nden iade etmesini istedi. birleşik arap emirlikleri’nin şefik’i iade etmek istememesi üzerine gıyabında yargılandı. “sivil havacılık bakanlığı’nda mali yolsuzluk” davasından beraat eden şefik’in diğer davaları devam ediyor.

mübarek döneminin son cumhurbaşkanı ahmet şefik hâlâ birleşik arap emirlikleri’nde ikamet ediyor."

http://www.aljazeera.com.tr/portre/portre-ahmed-sefik
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol