eczacılık gününün ortaya çıkışı ile ilgili çeşitli görüşler bulunmaktadır. eczacılık gününün, ilk eczacının diploma aldığı gün olması gerektiğini iddia eden remzi kocaer, farmakolog’taki "türkiye eczacılığının günü “1” "başlıklı yazısında bu günün; 25 şaban 1259 yani 19 eylül 1843 olduğunu iddia etse de, askeri tıp okulunu kayıtlarına bakıldığında ilk diplomalı eczacı olan ahmet mustafa efendi’nin 10 ramazan 1256’ da mezun olduğu görülmektedir. bu tarih üzerinde görüş birliğine varılmasına rağmen bunun günümüz takvimine çevriminde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. dr.o.şeki uludağ, bugünün 7 kasım 1840a rastladığını iddia ederken f.nazif uzluk bunun 2 kasım 1840a karşılık geldiğini iddia etmektedirler. yapılan çevrimler ise b.n.sehsuvaroğlu’nun eczacılık tarihi dersleri kitabında da belirttiği 5 kasım 1840 tarihini doğrulamaktadır.
eczacılık günü hakkındaki ikinci görüş ise ilk eczacılık sınıfının açıldığı tarihin eczacılık günü olması gerektiği yolundadır. (14 mayıs 1839’ da kurulan mekteb i tıbbıye i şahanede ( askeri tıp okulu) cerrah ve eczacı ihtiyacını karşılamak üzere iki sınıf açılmıştır.
bu eczacılık sınıfının hangi tarihte açıldığı bilinmediğinden türkiye eczacılar birliği’nin kasım 1959da gerçekleştiği 3. büyük kongre’de 19 mayısın eczacılık günü olarak kabul edileceği belirtilmiştir.
kongrede eczacıların meslekteki gelişimleri, sorunları, yapmaları gerekenleri topluca görüşebilecekleri bir eczacılık gününün belirleneceği kararlaştırılmış ve konuyu incelemek üzere bir heyet kurulmuştur.
heyet üyelerinden (neşit baylav, eylül 1967’deki teb toplantısında eczacılık günü olarak türkiye’de eczacılık eğitimin yapıldığı ilk okulun (mekteb-i tıbbiye-i şahane) açılış tarihini teklif etmiş, bunun üzerine 14 mayıs eczacılık günü olarak kabul edilmiştir. ilk toplantı ise 14 mayıs 1968’de yapılmıştır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?